Airconditioning vergelijken

daikin ftx 20jv airconditioning
Daikin FTX-20JV met
buiten eenheid RX20JV

Een lekker koel huis terwijl het buiten de mussen van het dak vallen. Wie wil dat niet? Een airconditioning is een duur apparaat en vraagt ook nog eens veel energie. Je wilt dus weten wat een goede airconditioning is voordat je hem aanschaft. Welke type airco is energie zuinig en welke niet? Welke is heel erg stil? Wat is eigenlijk een split airconditioning? Of en multi split airco? Waarom zou je een airconditioning kopen met inverter technologie en warmtepomp?

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

Carrier, Daikin, Fuji, LG, Mitsubishi, Panasonic, Samsung en Zibro

Wat zijn de belangrijkste vragen?

  • Moet de airco verplaatst kunnen worden van de ene naar de andere ruimte?
  • Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden en hoeveel vermogen is dan nodig?
  • Wil ik de airco ook gebruiken als verwarming?

Airconditioning typen

  • Mobiele airco
  • Mobiele split airco
  • Split airco
  • Multi split airco

Mobiele airconditioning

Een mobiele airco lijkt erg handig en is nog eens goedkoop. Helaas moeten we je sterk afraden om een mobiele airco te kopen. Daar zijn een aantal redenen voor. Hij maakt erg veel herrie. Daarnaast zit er een grote "wasdrogerslang" aan die de warme lucht moet afvoeren. Dus die slang moet je naar buiten steken. Meestal gaat dan het raam of deur op een kier. Niet handig want die warmte van buiten wil je op dat moment juist buiten houden. Het wordt nog erger. De warme lucht die naar buiten wordt geblazen is lucht uit de kamer die je aan het koelen bent. Er is dus een stukje lucht uit je kamer gehaald. En dat stukje lucht moet ook weer je kamer in want anders zou je de kamer "vacuüm" zuigen. Tja, waar komt dat stukje lucht dan vandaan om je kamer weer met lucht te vullen? Inderdaad, van buiten. Maar daar was het juist zo warm! Je bent figuurlijk met de kraan open aan het dweilen. Dit heeft dus echt geen nut. Koelen doet hij dus nauwelijks. Niet kopen dus.

Mobiele split airconditioning

Wanneer je toch geen vaste airco opstelling wil dan is de mobiele split airconditioning de beste oplossing. Hoewel het raam of deur op een kiertje moet om de koelleidingen zal geen buitenlucht aangezogen worden bij dit systeem. De warmteuitwisseling vindt plaats door middel van een koelvloeistof. Die wordt van de binnen naar de buiten eenheid gepompt en in de buiten eenheid wordt de warmte afgestaan. De leidingen zijn dik en moeilijk buigzaam, maar "het gaat". De binnen eenheid maakt flink herrie. Daar ga je niet bij slapen. Maar desondanks een heel acceptabel verplaatsbaar alternatief de vast opgestelde split airconditioning.

Split airconditioning

Dit is de airconditioning die vast geïnstalleerd wordt. Het woord "split" komt doordat de airco uit twee delen bestaat. De buiten eenheid (outdoor unit) en een binnen eenheid (indoor unit). Deze twee is met koelleidingen aan elkaar gekoppeld. Het belangrijkste voordeel van dit type airco is dat hij zuinig en erg stil is (althans bij de A-merken).

Multi split airconditioning

Wil je meerdere ruimten koelen, dan kan je een multi-split airco aanschaffen. Op één buiten eenheid worden meerdere binnen eenheden aangesloten. Ja zal denken, dat is aantrekkelijk. Als je twee kamers wil koelen lijkt dit dus dé oplossing en nog goedkoop ook. Niets is minder waar. Multi-split airco's worden pas bij drie tot vier binnen eenheden aantrekkelijk. Dus beter twee normale split airco's aanschaffen dan één muli-split airco.

Benodigd vermogen

Wil je het benodigd vermogen berekenen voor een airconditioning in een bepaalde ruimte, dan wordt de vuistregel 40 Watt per m³ gehanteerd. Een voorbeeld: een ruimte van 5x3x2,6m=39 m³. Als vuistregel kan je dan aanhouden dat het benodigd vermogen 39 x 40 = 1560 Watt moet zijn. Wanneer je geen airconditioning kan vinden met dit vermogen dan moet je het afronden naar boven. Beter iets te veel vermogen dan te weinig.

BTU omrekenen naar Watt

Een oude eenheid voor warmte of koeling is BTU, British Thermal Unit. Als het koelvermogen in BTU staat genoteerd kan je dat eenvoudig omrekenen. 1 Watt = 3,4121 BTU. Dus in ons bovenstaande voorbeeld moet je dan zoeken naar 1560 (Watt) x 3,4121 = 5323 BTU of hoger.

Waar op letten?

Tijdens afkoelen bij een airconditioning ontstaat altijd condensvocht. In een mobiele airco druppelt dat in een condensbakje wat je regelmatig moet vervangen. Soms meerdere keren per dag. Bij een vaste split airco wordt het condenswater met een slang afgevoerd. Die slang kan alleen maar "op afschot" liggen. Dus een beetje schuin naar beneden. Moet hij eerst ergens omhoog dan moet een pompje geïnstalleerd worden. Dat maakt herrie en slaat om de zoveel tijd aan wat een hinderlijk geluid is. Daarnaast is het een bron van storing en soms lekkage. Probeer alles in het werk te stellen om een condenswaterpomp te vermijden.

Inverter

Ouderwetse of goedkope airco's werken op een "aan-uit" principe. Dat houdt in dat als het binnen te warm is, de airco aanslaat en op vol vermogen gaat koelen. Als het binnen koud genoeg is geworden slaat de airco uit en dit gaat zo de hele dag door. Maar de te koelen ruimte hoeft, zeker als hij eenmaal op temperatuur is, helemaal niet op vol vermogen gekoeld worden. Want dan krijg je te grote temperatuurschommelingen, waardoor het tijdelijk te koud wordt. Een airco met inverter kan de airco ook op een zacht pitje laten koelen. Dus een hele gelijkmatige temperatuur, minder herrie en energie zuiniger. Een airco gebaseerd op inverter technologie is dus een pré.

Airco als verwarming?

Moderne airco's kunnen ook "andersom" werken. Dan koelen ze niet maar verwarmen. Reuze handig. Het grote voordeel is dat heel snel een ruimte op temperatuur te brengen is. Een airco die zo'n verwarmingsfunctie heeft is te herkennen aan de term "warmtepomp".

Ons advies

Wil je een mobiele airco, koop dan een mobiele split airco. Als het even kan koop dan een vast geïnstalleerde split airco. Koop gelijk een goede en hele stille. Daikin staat bekend om zijn stille airco's en terecht. Een goede koop is de Daikin FTX-20JV met 2 kW koelvermogen. Geïnstalleerd kost dit zo'n 1350 euro. Grotere vermogensversies met 2,5 of 3 kW zijn ook verkrijgbaar en hebben het modelnummer FTX-25JV of FTX-30JV. Daar zal je in zomer én winter veel plezier van hebben.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >airconditioning kopen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen