CFH Bio-gartner CW3000 onkruid en mos verdelger op basis van gasbrander butaan/propaan

Heb je een tuin? Dan heb je vast ook last van onkruid en mos. Hoe kan je onkruid en mos het beste bestrijden op een milieu verantwoorde wijze? Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd maar niets vindt je "de" oplossing. Je bent op het spoor gekomen van de CFH CW3000 onkruidverbrander en je vraagt je af, wat zijn de ervaringen van anderen? Wij hebben de CFG Bio-Gärtner CW-3000 in combinatie met AT2000 gasfles getest en vergeleken met andere onkruidbestrijdingsmiddelen. Lees de voordelen en nadelen van deze CFH CW3000 + AT2000. Alvast de voor- en nadelen in het kort: deze brander werkt boven verwachting lang met één gasfles. Daardoor is hij niet duur in gebruik. Tegen mos en gras tussen de tegels werkt deze brander zeer goed. Het nadeel is dat je gaat "stinken" naar "vuurtje stoken", dus oude kleren aan is het devies. Tot nu toe is dit de beste onkruidbestrijding tussen de tegels. De brander is "warm" aanbevolen.
Wat doet de CW3000 en AT2000?
CFH produceert een onkruidverbrander. Het is een instrument die op basis van hitte vanuit een gasvlam onkruid en mos kan verdelgen.
Hoe is de CW3000 vormgegeven?
DE CW3000 is gemaakt van metaal. Het is een lange stok wij noemen het een lans, met een handvat. In het handvat bevindt zich een gaskraan. Met deze gaskraan kan je de brander aan- en uitzetten en de grootte van de vlam regelen.
Vlak onder het handvat bevindt zich de aansluiting voor de gasfles. Met een schroefdraad kan de gasfles eenvoudig op de lans gedraaid worden.
Aan het eind van de lans bevindt zich de feitelijk brander. Hier stroomt het gas uit en wordt gemengd met de lucht voor een goede en efficiënte verbranding.
Waar is de CW3000 vooral voor bedoeld?
De CW3000 Bio-Gartner onkruidverbrander is vooral bedoeld om onkruid tussen tegels te bestrijden/verbranden. Iets minder geschikt, maar zeker wel bruikbaar is de CW3000 als onkruidbestrijder tussen de planten. Daar moet je dan wel de gewenste plantjes beschermen tegen de hitte.
Wat zijn de ervaringen met de CW3000 + AT2000?
Wij hebben de CW3000 met de AT2000 gasfles voor een lange tijd in gebruik. De ervaringen zijn overwegend positief. De lans heeft een prettige lengte, is zelfs aan de lange kant, waardoor je zeker niet voorover gebukt hoeft te staan waardoor rugpijn zou krijgen. De lans met gasfles is niet zwaar, zo'n 1 kg en is prettig uitgebalanceerd. Zelfs na drie uur branden heb je geen zware arm of lamme hand. Want, denk niet dat dit razendsnel gaat.
Maar daarentegen gaat het, als je het op de keper beschouwd veel sneller dan mechanische onkruidbestrijding en is daarnaast heel erg licht, je hoeft immers geen kracht te zetten of te bukken. Daarnaast is het heel erg ecologisch want je gebruikt geen chemische / synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar één echt nadeel hebben we kunnen ontdekken. Dat is de stank die in je kleren gaat zitten. Tijdens het verbanden komt er een beetje rook vrij en dat gaat in je kleren zitten. Het devies is dus om je oude kleren aan te trekken en vooral uit de wind te staan.
We hadden verwacht dat de gasfles erg snel op zou raken. Dat viel reuze mee. Op de verpakking staat een indicatie van 2,5 uur. Als je de brander niet op de hoogste stand zet, en dat is zeker niet nodig, haal je vier uur branden. Een losse gasfles, de AT2000, kost bij Hornbach 3 euro. We denken maar zo: synthetische onkruidverdelgingsmiddelen zijn ook niet goedkoop en je pakt niet alleen de plant aan maar ook het eventuele zaad (en andere bestrijdingsmiddelen laten het zaad ongemoeid). Dus uiteindelijk hoef je minder tijd te besteden aan onkruidbestrijding.
Vooral bij gebruik van bestrijding van mos en gras tussen de voegen van tegels is dit naar onze mening de beste oplossing die we ooit zijn tegengekomen.
Onkruid kan op op drie manieren bestreden worden:
- Mechanisch, met de hand verwijderen, snijden met een mesje, of kapot maken met een bezem of harde (metalen) borstel, etc.
- Chemisch-synthetisch: niet natuurlijke stoffen zoal round-up e.d.
- Chemisch-natuurlijk: natuurlijke stoffen zoals
- Uitdrogen en/of ontnemen van zonlicht, door een zijl langdurig
- Hitte: met een föhn of gasvlam.
Onkruidbestrijding door middel van hitte
Door het onkruid of mos te verhitten zal het vocht in de cel uitzetten waardoor de celwand kapot gaat. Dit is meestal al voldoende om de plant te laten sterven. Vaak blijven nog zaden achter, deze kunnen ontkiembaar worden gemaakt door de plant iets langer te verhitten waardoor de plant gedeeltelijk zelfs verbrand/zwart wordt.
Vooral wanneer je last hebt van mos is het verbranden een goede methode. Met de CW3000 is dat een relatief simpel klusje. Laat de gasvlam even goed zijn werk doen tot het mos zwartgekleurd is en alle zaadjes ook zijn verbrand.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.