Close in keuken boilers vergelijken

daalderop close-in 10 liter boiler
Daalderop Close-in 10 liter boiler

Als je de warmwater kraan open draait wil je eigenlijk meteen warm water. Heb je een cv-combiketel dan duurt het een tijd voordat er handwarm water uit de kraan stroomt. Daar wil je eigenlijk niet op wachten. Dus je denkt, is een close-in boiler niets voor ons? Helaas is het niet alleen maar even het neerzetten van een boiler. Daar komen zaken bij kijken waar de meesten niet bij stil stonden. Wat zijn dan die extra aandachtspunten? Als je close-in boilers of keukenboilers vergelijkt waar moet je dan op letten? Wat houdt een hot-fill boiler in? Sluit je een close-in boiler aan op de koudwater of warmwater leiding? En waarom maak je die keuze? Wat is het voordeel maar ook nadeel van een plintboiler?

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

Inventum Itho en Daalderop.

Wat zijn de belangrijkste vragen?

  • Wat zijn de voor- en nadelen van een close-in keukenboiler?
  • Moet je een aparte elektriciteitsgroep hebben voor de boiler?
  • Heb ik een combi switch nodig?
  • Heb je ook een aansluiting nodig op het riool?
  • Wat is een hot-fill boiler?
  • Is een boiler eigenlijk wel rendabel, kost het veel energie?
  • Heb ik voldoende ruimte in mijn keukenkastje voor een close-in boiler?
  • Moet ik me zorgen maken om de legionella bacterie?

Voor- en nadelen van een close-in boiler

  • Je krijgt vrijwel direct warm water uit de kraan.
  • CV-combi ketel hoeft niet steeds aan te slaan.
  • Je brandt je handen veel sneller omdat het zo snel heet is, niet geschikt voor kinderen of ouderen.
  • Kost flink wat energie om de boiler warm te houden.
  • Na twee emmers is de boiler op en moet je lang wachten tot het water opgewarmd is.
  • Afhankelijk van het model moet je soms een extra elektriciteitsgroep aanleggen.
  • Iedere boiler, dus ook een close-in boiler, moet op het riool aangesloten worden.

Kost een close-in boiler veel energie per jaar?

Luxe kost geld. En een close-in boiler is een luxe. Het warm houden van de inhoud van een boiler kost heel wat energie. Ook al gebruik je geen warm water dan toch verlies je energie. Dat noemt men stilstand verliezen. Ter illustratie, een Daalderop Het argument van "het kost heel veel water als ik moet wachten op het warm water uit de cv-combiketel" is wel juist maar water is erg goedkoop en weegt zeker niet op tegen de elektriciteitskosten van de close-in boiler. Een close-in boiler is gewoon heel handig en prettig.

Beperkte warm water voorraad

Een close-in boiler heeft meestal maar een inhoud van zo'n 5 tot 15 liter. Dat houdt in dat je zo'n één tot maximaal drie emmers handwarm water kan tappen. Daarna duurt het een lange tijd denk aan een minuut of twintig of meer, voordat het water in de keukenboiler weer op temperatuur is. Het hebben van een warm water kraan die aangesloten is op de cv-combiketel is dus nog steeds noodzakelijk.

Close-in boiler aansluiten op de warmwaterleiding

Juist omdat een close-in boiler maar een beperkte hoeveelheid warm water kan leveren kan je overwegen om deze aan te sluiten op je warm waterleiding van de cv-combiketel. Dan ben je altijd verzekerd van warm water. Alle boilers, dus ook de niet "hot-fill modellen" kunnen op deze manier aangesloten worden en dat heet hot-fill aansluiting. Daarmee wordt je boiler nog geen hot-fill boiler, zie onder.

Wat is het voordeel van een hot fill boiler

Daalderop en Inventum leveren speciale hot-fill boilers die rekening houden met zo'n warm waterleiding aansluiting. In dat geval heeft het verwarmingselement een veel lager vermogen. Denk aan een vermogen van zo'n 500 Watt. Dat is mooi want dan hoef je geen aparte elektriciteitsgroep aan te leggen. Dat kan samen met bijvoorbeeld de vaatwasser. Want bij een normale boiler is het vermogen zo'n 2200 Watt en vergt een eigen elektriciteitsgroep, dat kan niet samen met de vaatwasser. Tenzij...

Combi-switch voor de close-in boiler

Heb je een normale close-in boiler, dan zit daar een verwarmingselement in van zo'n 2200 Watt. Dat kan en mag je niet aansluiten op de elektriciteitsgroep van de vaatwasser. Maar daar hebben ze wat op verzonnen: de combi-switch. Een soort stekerblok met twee aansluitingen. Maar één van de twee apparaten krijgt elektriciteit. Gaat de vaatwasser aan dan werkt tijdelijk de boiler niet, maar zodra de vaatwasser klaar is werkt de boiler weer. Zo'n combi-switch kan je bij iedere doe het zelf zaak kopen. Wordt ook veel gebruikt voor het aansluiten van een droger en wasmachine op één groep.

Close-in boiler op eigen kraan?

Een belangrijk argument om een close-in keukenboiler te kopen is dat niet iedere keer als je even de warm water kraan opendraait de cv-ketel omschakelt naar de warm water stand. Vanuit die optiek is het niet slim om de close-in keukenboiler aan te sluiten op de warm water leiding. Hoewel je meteen warm water uit de boiler krijgt, slaat de cv-ketel nog iedere keer aan. Overweeg de close-in boiler zijn eigen kraan te geven. De normale kraan levert koud en warm water vanuit de cv-combiketel en gebruik je als je veel warm water nodig hebt. Moet je even het keukendoekje met warm water nat maken dan gebruik je de andere kraan van de boiler.

Geen ruimte? neem een plintboiler

Inventum Mephisto plintboiler
Inventum Mephisto plintboiler

Een close-in boiler vergt heel wat ruimte in je keukenkastje. Als je dat niet hebt of niet kwijt wil raken is een plintboiler een alternatief. De inhoud van zo'n boiler is natuurlijk wel wat minder. De plintboiler is zo laag dat hij onder je keukenkastje achter de plint/schopbord kan liggen. Gewoon op de grond. De stilstand verliezen zijn wel wat groter doordat deze boilers minder goed geïsoleerd zijn.

Legionella bacterie

Daalderop plintboiler
Daalderop plintboiler

Feit: je kan pas last krijgen van de legionella bacterie als hij via waterdamp in je longen komt. Opdrinken of in contact komen met water waar deze bacterie in zit is niet erg. Stomend heet water waar de bacterie in zit is dus wel gevaarlijk. De meeste boilers kan je instellen op een bepaalde temperatuur. Als de boiler voor een wat langere tijd onder de 60 graden komt kan de legionella bacterie vermenigvuldigen. Als je minimaal één keer per dag de boiler op 65 graden brengt sterft de bacterie. Stel dus je boiler niet permanent in op bijvoorbeeld 50 graden. Na een vakantie de boiler even op zijn heetst zetten en goed doorspoelen (niet waterdamp inademen!). Deze waarschuwing is niet specifiek voor een keukenboiler maar voor alle warmwater toestellen.

Waar op letten?

Sluit je de boiler aan op de koudwaterleiding? Dan is een overdruk setje nodig wat je in de aanvoerleiding plaatst die dan aangesloten wordt op het riool. Dit is nodig omdat warm wordend water uitzet en die druk moet weg. Via een overdrukventiel druppelt dan boilerwater in het riool. Denk aan deze leiding naar het riool met een lus aan te leggen waardoor een waterslot ontstaat en je geen rioolluchten ruikt. Een boiler aangesloten op de warmwaterleiding heeft zo'n boiler aansluitset niet nodig, dat zit al bij het andere apparaat.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >close in keukenboiler

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen