Cycloonstofzuigers vergelijken

Dyson DC22 Cycloonstofzuiger
Dyson DC22 Cycloonstofzuiger

De eerste vraag die een traditionele stofzuigereigenaar, die dus in zijn stofzuiger een stofzak heeft, stelt over een cycloonstofzuiger is: werkt zo'n ding eigenlijk wel, bevalt hij, werkt het goed, zuigt hij goed, wordt er veel stof weer de kamer in geblazen? Het antwoord is een onomwonden "ja". Een cycloonstofzuiger werkt zeer goed en bevalt enorm. Je zal het niet geloven maar de uitgeblazen lucht uit de cycloonstofzuiger is schoner dan wat er in gaat. Dit komt niet alleen door het cycloonprincipe maar mede door het gebruik van een HEPA filter.

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

AEG, Bosch, Dyson, Electrolux, LG, Philips en Samsung.

Handig: een overzicht van de bekendste fabrikanten en modellen cycloonstofzuigers.

Wat zijn de belangrijkste vragen?

  • Bezit de cycloonstofzuiger een HEPA filter en van welk kwaliteit?
  • Is het HEPA filter afwasbaar?
  • Hoe lang is het snoer?
  • Hoe zwaar is de cycloonstofzuiger?
  • Hoeveel geluid maakt de cycloonstofzuiger?

En zuigt hij goed?

Enorm. Een cycloonstofzuiger zuigt als een gek. Een genot. Dat komt omdat de zuigkracht niet meer tegengehouden wordt door een stofzak.

Stofbak legen

Bij een cycloonstofzuiger wordt het stof opgevangen in een transparante ronde bak. Die zal je regelmatig moeten legen net als een stofzak. Dat gaat heel makkelijk. Je maakt de bak met een klik los en draait hem om in de afvalbak. Dan valt het "zware" stof er uit. Maar het hele fijne stof blijft vastgeplakt zitten aan het filter. Dat valt er niet af/uit dat moet je er uit tikken of blazen. Maar dan ontstaan er grote stofwolken. Dat moet je dus niet binnen doen. Even op het balkonnetje uitblazen of in de tuin waar de klikobak staat. Maar, je kan er voor kiezen om het niet te doen. Het fijne stof moet er niet uit, maar het zal wel de zuigkracht nadelig beïnvloeden. Niet veel overigens.

Zuigvermogen en opgenomen vermogen

Een stofzuiger moet zuigen. De zuigkracht die je kan voelen/meten aan het einde van de stofzuigerslang is waar het om gaat. Niet wat het opgenomen vermogen is (hoeveel energie de cycloonzuiger uit het stopcontact haalt). Een stofzuiger van 1500 Watt zegt dus niets. Een stofzuiger met 1300 Watt zou best wel eens veel beter/sterker kunnen zuigen omdat deze efficiënter is. Steeds meer stofzuigerfabrikanten geven het zuigvermogen ook op. Concentreer je daar vooral op en niet het opgenomen vermogen.

Dyson

Philips FC9222 cycloonstofzuiger
Philips FC9222 cycloonstofzuiger

We hebben het stofzakloos stofzuigen, de cycloonstofzuiger, te danken aan Dyson. Die heeft het systeem uitgevonden. Maar dat betekent, helaas voor de fabrikant, dat ze daarmee ook goede stofzuigers maken. De gebruikers van de Dyson stofzuigers klagen vaak dat de bouwkwaliteit laag is. Regelmatig gaan dingetjes kapot. Het goede is dat Dyson deze meestal onder garantie hersteld. Maar daar staat een hele hoge aanschafprijs tegenover. Een Dyson stofzuiger kost twee tot drie keer zo duur dan een andere cycloonstofzuiger. Met die extra wist kan men gerust mooie flair maken en defecte onderdelen gratis vervangen.

Wij zijn van mening dat je beter een goede en goedkope cycloonstofzuigers kan kopen. En die zijn er genoeg. Maar, ere wie ere toekomt, Dyson heeft hele uitgedachte ontwerpen waarbij vooral aan de vormgeving en ergonomie erg veel aandacht is geschonken.

Philips

Wij zijn erg gecharmeerd van de Philips FC9222, een enorm lang snoer, het snoer rolt, ook op oude leeftijd, nog steeds goed en snel in, een goede telescopische buis die ook later goed in hoogte verstelbaar is, maakt niet veel herrie, met HEPA filter en zuigt als een gek.

Waar op letten?

Dyson levert modellen met en zonder HEPA filter. Vreemd want vrijwel iedere fabrikant levert een HEPA filter. Zo zit er in de Dyson DC29, Dyson DC29 Exclusive geen HEPA filter, maar in de de Dyson DC29 Allergy en de DC29 Allergy Complete en DC29 Allergy Parquet weer wel. Opletten dus.

Overzicht met de meest bekende cycloonstofzuigers

Hier kan je een overzicht vinden van de bekendste fabrikanten en modellen cycloonstofzuigers.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­