e-readers vergelijken

Sony PRS-T3

Nog geen e-reader? Als je van boeken lezen houdt, dan zal je na het gesneden brood de e-reader de belangrijkste uitvinding vinden. In één woord: héérlijk. De boekenkast is definitief passé. Een e-reader is heerlijk licht en dun, de tekst is zelfs zonder bril goed leesbaar doordat je de lettergrootte aan kan passen. Ben je een Engels boek aan het lezen en je weet de betekenis niet van een woord? Een ingebouwd woordenboek geeft je meteen de verklaring. In een e-reader kan je honderden boeken opslaan, ideaal voor op vakantie. Helemaal het einde is het lezen van een boek in bed met je e-reader. Nooit meer het boek "omklappen" als je naar de volgende pagina gaat. Je legt de e-reader plat naast je en lezen maar. De markt van e-readers is nog heel jong. Helaas vallen de meeste e-readers in de categorie "troep". Gaan snel kapot, hebben vele kinderziekten, hebben soms knoppen die je alleen werken door je hele gewicht er op te zetten, of "hangen" regelmatig, vergelijkbaar met de pc's uit de jaren negentig. We hebben het kaf van het koren voor je gescheiden. Twijfel je tussen een e-reader en een tablet als bijvoorbeeld de iPad of Android? Wij hebben het antwoord.

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

Amazon, Bebook, Bookeen, Pocketbook en Sony

Wat zijn de belangrijkste vragen?

  • Ga ik intensief boeken lezen of lees ik maar af en toe een boek?
  • Ga ik hoofdzakelijk Nederlandstalige boeken lezen of ook veel Engelstalig werk?
  • Wil ik naast het lezen van eboeken ook op het web kunnen surfen en email lezen?
  • Wil ik in de nacht geruisloos bladzijdes kunnen omslaan?
  • Wil je in de avond/nacht de ereader kunnen lezen zonder het licht aan te hebben?
  • Wil ik ook de krant kunnen lezen?
  • Hoe groot / klein moet de e-reader zijn?
  • Maakt de schermgrootte nog iets uit?
Kobo glo

Een fervente boekenlezer wil geen tablet maar een e-reader

Het is zo verleidelijk. Een iPad of een Android tablet kan je ook gebruiken als e-reader. Maar ook voor het websurfen, email lezen, etc. Dat lijkt een ideale combinatie. Zeker op vakantie als je ook nog eens lekker veel boeken wil lezen. Als het lezen van boeken zich hoofdzakelijk beperkt tot in de vakantie kan je het nog overwegen maar lees je ook thuis dan is een tablet eigenlijk een hele slechte keus. Een tablet is twee tot vier keer zo zwaar als een e-reader. De accu van de tablet is na een dag lezen al op terwijl de een goede e-reader het twee weken uithoud. Een tablet heeft een lcd-tft scherm en daar krijg je vermoeide ogen van als je uren leest. Door het gebruik van het lcd scherm kan je een tablet eigenlijk alleen maar binnen gebruiken. Zelfs in de schaduw van een boom is het haast ondoenlijk.

Waarom zou iedere e-reader een eInk scherm moeten hebben?

Bij een computerscherm of tablet komt er licht uit het scherm, maar buiten of in fel licht is dat onvoldoende en is het scherm onleesbaar. Daarnaast wordt 70 keer per seconde een lcd scherm opgebouwd en zonder dat je het echt merkt staat het te "trillen" wat vermoeiend is voor je ogen. Een eInk scherm werkt heel anders. Dat is net als een boek. Er komt geen licht uit maar is leesbaar als er licht op valt. Hoe feller hoe beter. Dus in de zon werkt het perfect. Daarnaast wordt de pagina maar één keer "geschreven" en niet 70 keer per seconden. Dat geeft een rustig beeld, gelijk een boek. Daardoor vraagt zo'n eInk scherm heel weinig energie. Alleen het omslaan van een bladzijde kost een beetje energie. Natuurlijk heeft eInk ook een nadeel. Het is perfect voor boeken lezen, maar bewegende beelden die je vaak aantreft op het internet, laat staan video beelden, dat werkt niet. Gelijk aan de ervaring van de e-reader, pas als je het gebruikt weet je het verschil en wil je niet meer terug. Ook zo bij eInk. Een echte boekenlezer wil geen lcd scherm maar een echt eInk scherm in zijn e-reader. Onderstaand foto's van twee beeldschermen uitvergrotingen lcd versus eink zeggen meer dan duizend woorden.

traditioneel lcd / tft scherm eInk scherm

Amazon loopt in een doodlopende straat

Amazon, de zeer populaire web-shop verkoopt, met groot succes, zijn eigen e-reader, de "Kindle". Een mooi apparaat tegen lage prijs maar met één vreselijk groot nadeel. Alleen boeken die je bij Amazon koopt kan je er op lezen. Dus boeken die je koopt bij een andere webshop zoals bol.com etc. kan je dus niet op de Kindle lezen. Als je dit niet als nadeel ziet en alleen Engelstalige boeken leest is het een aanrader, anders een zware afrader.

Kobo mini

epub formaat is de wereldstandaard

De wereldstandaard om eboeken (ebooks) op te slaan is ePub formaat. Alle online webshops, behalve Amazon dus, bieden ebooks aan dit formaat. Dit wetende moet je e-reader dus dit epub formaat ondersteunen. Op Amazon's Kindle na ondersteund elke andere e-reader dit epub formaat. Andere formaten heb je eigenlijk niet nodig.

PDF blijft behelpen op e-readers

Natuurlijk is het lezen van .pdf bestanden handig, maar verwacht daar niet al te veel van. PDF bestanden lezen op een klein scherm blijft behelpen.

Beschermde / beveiligde boeken

Boeken die je koopt zijn voorzien van een kopieerbeveiliging ook wel DRM genoemd. Het positieve nieuws is dat daar gelukkig maar één standaard voor is: Adobe Digital Editions. Het negatieve nieuws is dat zo'n kopieerbeveiliging fundamenteel fout is. Vroeg of laat loop je tegen problemen op en ben je niet in staat een boek over te zitten van de ene naar een andere e-reader. Gelukkig kan je vrij eenvoudig de beveiliging van zo'n ebook afhalen. Google maar eens.

Pocketbook touch lux 2

Voordelen van een aanraakscherm

Als je vaak in bed boeken leest is een aanraakscherm on-ontbeerlijk. Want anders moet je op een knopje drukken wanneer je de pagina wil omslaan. Overdag hoor je zo'n knopje niet, maar in de nacht kan je partner niet van het "klikken" slapen. De e-readers zijn in te delen in drie categorieën: zonder aanraakscherm, aanraakscherm met stylus (zo'n dun pennetje) en aanraakscherm wat je met je vinger kan bedienen. De hele tijd zo'n stylus in je handen houden vinden we maar niks. De Sony PRS-350 en PRS-650 hebben een heel goed vinger aanraakscherm. Alleen daarom al een aanrader. Je hoeft niet te drukken heel zachtjes aaien is al voldoende. En het werkt als het omslaan van een echt boek, even zo'n omslaan beweging maken. Heel simpel en werkt goed.

Krant lezen op je e-reader?

Een krant is een breed en groot en lang document. Dat past nooit op een e-reader scherm. Daar heb je minimaal een grote tablet voor nodig. Maar, ondanks deze beperking kan je toch heel redelijk krantenartikelen lezen met een e-reader. Installeer Calibre, dat is dé applicatie voor het beheren en converteren van eboeken. Daarin kan je instellen dat je bepaalde kranten zoals bijv. NRC, AD etc automatisch laat ophalen. Als je de e-reader aan je pc koppelt en Calibre staat open, zal binnen een paar minuten de belangrijkste krantenartikelen met foto's op je e-reader staan. Het is dan niet als een krant waarbij je vele artikelen naast en onder elkaar ziet staan. Je krijgt eerst een overzichtspagina met alle artikelen. Daar kan je artikel uit selecteren en dan individueel lezen. Of je leest alle artikelen want ze staan netjes achter elkaar verdeeld over meerdere pagina's.

e-reader schermgrootte

De meeste e-readers hebben een schermdiagonaal van 5 of 6 inch. De resolutie, het aantal pixels of anders gezegd, het aantal letters wat op het scherm past is gelijk. De resolutie is op een enkeling uitgezonderd allemaal 600x800 pixels. Bij een 5 inch scherm zijn de letters alleen wat kleiner. Vindt je ze net te klein? Dan maak je ze met een instelling in je e-reader een slagje groter. Lees je veel onderweg, bijvoorbeeld in de trein, dan is een 5 inch scherm prettig. Een 5 inch scherm is kleiner, maar daarentegen goedkoper en iets lichter. Voor thuislezers adviseren we een 6 inch scherm.

Waar op letten?

Let vooral op goedkope e-readers. Dat zijn e-readers met een LCD scherm en hebben als nadelen dat het scherm niet prettig leest en dat de accu in een paar uur al op is. Koop deze niet, je zult er spijt van krijgen.

De eInk schermen zijn gevoelig voor breuk, koop dus altijd een beschermhoes. Koop je de Sony PRS-350 of PRS-650 koop dan altijd de beschermhoes met lampje. Je zal ons eeuwig dankbaar zijn voor dit advies ondanks dat dit een zeer dure beschermhoes is. Maar hij is het dubbel en dwars waard.

Ons advies

Goede ereaders zijn: Sony PRS-T3, Kobo touch, Kobo glo, Pocketbook Touch en Pocketbook Touch Lux.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >ereader

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen