Geld lenen met of zonder BKR controle

geld lenen

Geld lenen kan op veel verschillende manieren. Elke methode heeft voor- en nadelen. We hebben de ze op een rijtje voor je gezet. Daarnaast leggen we je uit wat BKR inhoud. Met een BKR controle kan de kredietverschaffer zijn risico goed inschatten. Geld lenen zonder deze controle is ook mogelijk maar dat heeft negatieve gevolgen.

Wat zijn de bekendste leningsvormen?

  • Rood staan
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

Rood staan

Op vrijwel iedere betaalrekening kan je via de bank meer geld opnemen dan je bezit. Zodra je onder het saldo van 0 euro komt noemt men dit "rood staan". Dat rood staan is een vorm van lenen. Hoeveel je rood kan staan is afhankelijk van je maandelijks inkomen. Het rood staan hoef je niet meteen terug te betalen. Als je het maar maandelijks het weer laat aanvullen met je salaris. Deze manier van rood staan kost erg veel rente. Tot wel 12%.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag dat je leent vast staat. Ook de terugbetaal tijd en het rentepercentage. Je leent bijvoorbeeld 2000 euro en dit betaal je terug in tien termijnen van 200 euro. Extra aflossen kan meestal niet. Wil je het toch dan kost dit extra geld. Meestal is deze boete even hoog als de betaalde rente als je de lening netjes had afbetaald volgende de afgesproken termijn. Deze lening vorm is net als rood staan erg kostbaar. Je betaald erg veel rente.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet, de naam zegt het al, kan je constant voor een bepaald maximum bedrag lenen. Hoeveel je leent, of zelfs niet, en maak je zelf uit. Een doorlopend krediet is gekoppeld aan je betaalrekening. Je kan dus met je pin-pas betalen en als je niet voldoende saldo hebt spreek je automatisch je doorlopend krediet aan. In dat geval moet je met een vast percentage maandelijks dit bedrag weer terugbetalen.

Extra aflossen is meestal zonder extra kosten mogelijk desnoods alles in één keer. Bij deze leningsvorm is het rentepercentage een stuk lager dan bij rood staan of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet geeft je meestal een veilig gevoel. Normaal gesproken maak je er geen gebruik van maar mocht het nou eens een keer tegen zitten en je moet een nieuwe wasmachine kopen dan kan je dit meteen doen zonder eerst geld te lenen.

Geld lenen met je koophuis als onderpand

Wanneer je geld leent waarbij het huis dat je bezit als onderpand ter beschikking stelt zal het rentepercentage van de lening extra laag liggen. De kans dat de bank zijn geld niet terugkrijgt is zeer gering. En zo niet, dan kunnen ze je huis verkopen waarmee de bank zijn geld toch terugkrijgt.

Geld lenen zonder BKR controle

Normaal zal een bank of kredietverstrekker altijd een BKR controle uitvoeren voordat hij je een geld lening zal verstrekken. Hiermee schat hij het risico in en verlaagt hij de kans dat de lening niet terugbetaald wordt. Dat heeft een gunstige invloed op het te betalen rentepercentage. Je kan ook geld lenen zonder deze BKR kredietcontrole. Daarmee weet de kredietverstrekker niet welke risico hij loopt. Dit extra risico moet je zelf betalen doordat het rentepercentage een stuk hoger is.

BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Iedereen die in Nederland een lening heeft wordt automatisch geregistreerd bij het BKR. Doel van de BKR registratie is om de banken en kredietverstrekkers een inzicht te geven in je bestaande leningen en/of je netjes altijd en op tijd afbetaald.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­