Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

(type A ontvanger)
Garmin en Magellan. Hoewel Magellan een naam van formaat is in de VS is dit niet in Europa. Garmin heeft een overweldigend marktaandeel en biedt ook (topografisch) kaartmateriaal aan voor haar gps ontvangers. Feitelijk is er maar één keus in Europa: koop een Garmin.
Wat zijn de belangrijkste vragen?
- Wil ik een een gps ontvanger met of zonder kaartweergave?
- Waar ga ik de gps ontvanger eigenlijk voor gebruiken?
- Moet de gps ontvanger een usb aansluiting hebben voor aansluiting met de pc?
- Moet de gps ontvanger met een aanraakscherm werken?
Gps ontvanger zonder of met kaart?
We beginnen, zoals je verderop zal lezen, met een onverstandige vraag. We hebben hem toch als eerste geplaatst om je bewust te maken van een zeer essentieel verschil tussen de twee categorieën gps ontvangers. Dus stel gerust jezelf de vraag: moet op het scherm van de gps ontvanger een kaart getoond kunnen worden?
In eerste instantie zal je altijd geneigd zijn "ja" te zeggen. Tot je de prijs ziet. Gps ontvangers zonder kaartweergave zitten in de prijscategorie 100 tot 200 euro. De gps ontvangers met kaartweergave beginnen bij zo'n 250 euro maar daar moet de kaart nog los bijgekocht worden. Zo'n kaart kost gauw zo'n 80-150 euro per stuk.
Een gps ontvanger met een paar topografische kaarten ben je zo 400 tot 600 euro kwijt. Nu je die prijzen zo leest is het verstandig je eerst af te vragen:
Waar ga ik de gps ontvanger eigenlijk voor gebruiken?
Je moet het doel van de aanschaf van de gps ontvanger scherp voor ogen hebben. Pas als je heel zeker het te bereiken doel voor ogen hebt volgt daar automatisch een gps ontvanger uit met of zonder kaartweergave waarmee de vorige vraag wordt beantwoord.
De belangrijkste redenen om een gps ontvanger aan te schaffen zijn (met tussen de blokhaken het type gps ontvanger):
- Tegen het verdwalen, dus "begeleid" terug keren naar de plaats van vertrek [A of B].
- Een tocht maken op basis van een route/track die je hebt gedownload [A of B].
- Tijdens een tocht af te wijken van je geplande route [A zou kunnen maar je weet niet waar je terecht komt en hoe groot de alternatieve route wordt, dat zie je wel met een type B].
- Zonder voorbereiding een route te maken waarbij je een route maakt terwijl je de tocht maakt [B].
- Gebruiken voor het Geocachen [A kan, maar B wordt door vrijwel iedereen gebruikt].
Type A gps ontvanger, het type "waar stond ik en waar sta ik"
De goedkoopste gps ontvangers zijn van het type "waar stond ik en waar sta ik?". Bij de start van je tocht, markeer je het startpunt door op een knop te drukken waardoor een waypoint gemaakt wordt die je een naam geeft als "vertrek", "start" of "auto". Daarna zet je de "track" aan. Dat is een denkbeeldig broodkruimelspoor. Je ziet op je scherm hoe de tocht geografisch hebt afgelegd.
Je ziet dus een stippellijn van start tot het punt waar je staat. Op het punt waar je staat zie je tevens een grote pijl staan die wijst in de richting waarin je beweegt. Op je scherm staan dus geen wegen, rivieren of andere topografische elementen. Je kan hooguit icoontjes weergeven die parkeerplaats, meer, kampeerplaats e.d. weergeven maar feitelijk zijn dat way-point (die je zelf hebt ingevoerd) in de vorm van een icoon.
Wanneer je het broodkruimelspoor (de stippellijn) in omgekeerde volgorde weer afgaat kom je altijd weer op de plaats waar je vertrokken bent. Het is dus een ideale gps ontvanger als je bang bent dat je ooit verdwaald. Op je scherm kan je nog andere gegevens tonen zoals, tijd, afgelegde weg, positie in noorderbreedte en oosterlengte, tijd bewogen, en dergelijke.
Natuurlijk kan je o.a. waypoints invoeren (als: N52° 03.114 E005° 04.092), maar een kaart tonen is niet mogelijk. Hiernaast een weergave van zo'n type A gps ontvanger scherm, met eenheden en teksten in het Engels. Natuurlijk zijn deze in Nederland aangepast naar meters, kilometers e.d.
Lees door op pagina 2: type B gps ontvanger met kaartweergave.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie