Wat is de waarde en kwaliteit van de door Garmin gps meegeleverde Europese topografische kaart?

De Garmin Oregon 450t, 550t en GPS MAP62st hebben standaard een Europese topografische kaart schaal 1:100.000 beschikbaar. Die kaart kan je overigens uitschakelen. De vraag is, wat is de waarde en kwaliteit van deze topografische kaart? We hebben een paar vergelijkingen voor je gemaakt om een indruk te krijgen.

Let op, deze pagina gaat niet over de topografische kaarten die je los kan kopen voor de Garmin, die vrijwel ieder topografisch element laten zien maar om de meegeleverde kaart bij sommige modellen gps-ontvangers.

Conclusie

We zullen vooraf een conclusie trekken. De ingebouwde topografische kaart van de Garmin 450t, 550t en GPS MAP62st is zeker waardevol, en is zijn prijs zeker waard. Vroeger kon je kiezen tussen een model met en zonder zo'n topografische kaart. Daaruit was het prijsverschil te berekenen van zo'n 70 euro. Voor die prijs krijg je heel veel kaartmateriaal. Heel Europa met een schaal van 1:100.000. Met (alle) snelwegen, secundaire wegen, straten. Daarnaast veel fietspaden en sommige voetpaden.

De waterwegen zijn ook beschikbaar maar lokale vijvers en andere kleine kleine waterzaken zijn niet of heel grof beschikbaar. Je kan de meegeleverde topografische kaart het best vergelijken met de kaart die Google maps gebruikt. De meegeleverde topografische kaart is heel waardevol maar wil je ieder detail die ook op een stafkaart staat zien, dan zal je de topografische kaart moeten kopen.

Vergelijking Google maps met Garmin meegeleverde topografische kaart.

ingebouwde topo kaart Oregon
Google maps kaart

Links zie je je een de versie van Google maps en rechts hetzelfde gebied maar dan op basis van de ingebouwde topografische kaart van Garmin. Wat opvalt dat sommige wegen/paden niet op de ene kaart staan maar wel op de ander maar ook andersom. De waterwegen zijn duidelijk minder gedetailleerd in de Garmin versie. Wat ook opvalt zijn de hoogtelijnen (kringeltjes door het woord verbindingsweg en bajonetweg) als je meer inzoomt zal je de vermelding van de hoogte bij de lijnen zien. Het tonen van de namen van de straten is instelbaar en worden op onze kaart pas zichtbaar bij de stand "50 meter" terwijl nu de stand "800 meter" gebruikt wordt (zie aanduiding midden boven).

Wat is het verschil met de topografische kaart die los verkrijgbaar is voor de Garmin GPS?

Als je heel Europa zou willen opslaan als topografische kaart met een hoge resolutie, dus 1:50.000 of 1:25.000 heb je tientallen gigabytes nodig. Zoveel geheugen zit er niet in de Garmin. Daarom is in de meegeleverde kaart de detaillering een flink stuk lager.

Wandel en fietspaden zal je maar zelden aantreffen. Alle normale wegen, met naam erbij, wel. Je kan als wandelaar of fietser hier toch goed mee uit de voeten, je ziet weliswaar niet het pad in het bos waar je loopt, maar wel waar de straten zijn rond het bos. Tevens geeft hij aan dat voor grote topgrafische elementen er zijn zoals zandgrond, loof- of juist dennenbos, water, e.d. Dat doet hij niet heel gedetailleerd (bijvoorbeeld waar het water is) maar het geeft een redelijke indicatie.

Ook tref je geen opstallen aan (gebouwen). Zie het als een goede houvast in vreemde omgevingen waar je geen (topografische)kaart voor hebt. Dan is zo'n ingebouwde kaart zeer waardevol. Snelwegen, secundaire wegen, straten met namen, Points of intrest, het staat er allemaal op. Dit is ook de reden dat de modellen zonder deze kaart inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn.

Deze ingebouwde topografische kaart heeft een schaal van 1:100.000. De meeste wandelaars gebruiken een topgrafische kaart met een schaal van 1:50.000 of 1:25.000. Die kaarten bevatten veel meer topografische elementen. Wil je ieder wandel of fietspaadje zien? Dan ben je verplicht een topografische kaart aan te schaffen bij Garmin.

Vergelijking meegeleverde topografische en een gekochte topografische kaart Garmin gps.

gekochte topo kaart Garmin
ingebouwde topo kaart oregon

Hierboven zie je twee kaarten van exact hetzelfde gebied. Links zoals het gebied getoond wordt door de meegeleverde topografische kaart, rechts de versie met de gekochte topografische kaart van Garmin. De verschillen zijn evident. Je ziet dat de gekochte topografische kaart weggetjes laat zien (voet/fietspaden) die gedeeltelijk afwezig zijn op de ander. Daarnaast mis je ook delen van waterlopen. De gekochte topografische kaart laat ook opstallen zien en nog gedetailleerdere type beplanting.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >gps ontvangers

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen