Beleggers ABC

faq

De meest gebruikte lastige termen, vaktaal, jargon, uit de beleggingswereld uitgelegd. Netjes op alfabet.

AEX

Amsterdam Exchange Index. Een index (graadmeter) die de stemming/waarde van de beurs weergeeft.

Converteerbare obligaties

Lees hier meer over converteerbare obligaties.

DAX

Duitse aandelenbeurs index. De index (graadmeter) van de Duitse beurs.

Dow jones

De Dow Jones index (graadmeter) geeft de beursstemming aan van de beur in de verenigde staten. De Dow Jones, ook wel kort Dow genoemd heet volledig Dow Jones Industrial Average. Het geeft dus een gemiddelde koers van industriële Amerikaanse aandelen.

Effecten

(Op de beurs) verhandelbare rechten die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. De bekendste effecten zijn obligaties, aandelen en opties.

Ex-dividend (gaan)

Het moment dat een beursgenoteerd fonds besloten heeft om een dividend uit te gaan keren. Degene die op dat moment een aandeel bezitten krijgen dit dividend (later) daardoor zal de waarde van het aandeel op de beurs met dezelfde waarde als het dividend dalen. Logisch, de koper krijgt dit dividend niet. Bij het ex-dividend gaan zakt de koers altijd een stukje, dat is een heel normaal verschijnsel. De waarde van het aandeel is dan niet gedaald! Lees meer over ex-dividend gaan.

Kredietwaardigheid

Het vermogen (de kans) dat een organisatie aan zijn verplichtingen (de leningen) kan terugbetalen. De kredietwaardigheid, de rating van een bedrijf, wordt bepaald door onafhankelijke partijen zoals: Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. De hoogste waardering (rating) is "AAA" en geeft aan dat de kans uiterst gering is dat deze partij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Looptijd

De tijd (duur) dat twee partijen een verplichting met elkaar zijn overeengekomen. Wanneer je een obligatie koopt met een looptijd van tien jaar en een dividend van 6% krijg je gedurende deze tien jaar, ieder jaar 6% rente, en na tien jaar krijg je het geleende geld weer terug. Die tien jaar wordt de looptijd genoemd.

NASDAQ

De Nasdaq, is een index (graadmeter) van Amerikaanse schermenbeurs waar oorspronkelijk technologische aandelen verhandeld werden.

NYSE

New York Stock Exchange. De beurs in de Verenigde Staten. De index van de NYSE is de DOW.

Onderpand

Een object die een bepaalde waarde vertegenwoordigt en als garantiestelling kan dienen bij een lening. Je neemt een lening (hypotheek) om een huis te kopen. De bank wil zeker weten dat ze ooit het geleende geld terugkrijgen. Het huis geef je dan als onderpand. Mocht je ooit de lening niet kunnen terugbetalen dan zal de bank jouw huis verkopen en met de opbrengst de lening aflossen. Onderpand bij beleggingen kan van alles zijn, als het maar een waarde vertegenwoordigt. Zelfs de effecten die je bezit kunnen als onderpand dienen.

Schermenbeurs

De meeste mensen kennen de beurs als een gebouw waar veel mensen chaotisch door elkaar heen lopen en naar elkaar schreeuwen. Zo waren traditioneel alle beurzen. Een schermenbeurs, zoals de NASDAQ, heeft helemaal geen gebouw waarin handelaren samenkomen om aandelen te kopen en verkopen. Alle aandelenhandel gaat via computers. Via schermen dus. Vandaar de term schermenbeurs.

Trackers

Lees hier meer over trackers.

Vreemd vermogen

Vermogen in de vorm van schuld. Het vermogen (in de vorm van geld/bezittingen) die je bezit maar feitelijk van iemand anders zijn omdat je dit vermogen via een lening hebt verkregen. Dit vermogen is dus niet van jou, vandaar het woord vreemd.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >beleggen >beleggen faq

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen