Converteerbare obligaties

Een speciale vorm van obligaties zijn de converteerbare obligaties. Deze zijn gelijk aan normale obligaties maar bieden een extra voordeel waar je gebruik van kan maken (geen verplichting). Dit voordeel is om, op een tijdstip dat jij dit wil, de obligatie om te zetten (te converteren) in aandelen van het bedrijf tegen een van te voren vastgestelde prijs van het aandeel, dus onafhankelijk van de werkelijke waarde van het aandeel.

Win-win situatie

Dit voordeel biedt de obligatieuitgever niet zomaar. Hij hoopt dat op deze wijze de obligaties extra aantrekkelijk worden en hoeft minder dividend te betalen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat het bedrijf de obligatie niet hoeft terug te betalen als je de obligatie converteert naar aandelen. Dat is gunstig voor de balans. Daarmee schuift dit vermogen van vreemd vermogen naar eigen vermogen waarmee de kredietwaardigheid van het bedrijf toeneemt.

Aandelen koers bepaald mede de obligatiekoers

Door deze conversiemogelijkheid is de waarde van de obligatie op de beurs niet alleen afhankelijk van de normale aspecten van obligatiekoersen, maar zal de waardering (de koers) van het gekoppelde aandeel van die onderneming ook een rol spelen in de waardering van deze converteerbare obligatie. Gaat de koers van het aandeel omhoog dan zal automatisch ook de koers van de converteerbare obligatie stijgen (en andersom natuurlijk). Immers, bij een stijgende koers zal het aantrekkelijk gaan worden om de obligatie te converteren en extra winst/rendement te maken.

Een voorbeeld

Je koopt een converteerbare obligatie met een looptijd van 10 jaar en betaald daarvoor 1000 euro. Buiten dat van te voren vastgesteld wordt wat het dividend zal zijn gedurende de looptijd, wordt ook de conversiekoers vast gesteld. Stel dat de koers van het aandeel van het bedrijf wat de converteerbare obligatie uitgeeft op het moment van het uitschrijven van de converteerbare obligatie, 100 euro bedraagt. Dan zou men een conversiekoers kunnen vaststellen van bijvoorbeeld 200 euro.

Wanneer je de obligatie hebt gekocht zal je niet meteen het recht op conversie uitoefenen. Immers door het inleveren van de obligatie, krijg je 1000 euro (waarde obligatie) / 200 euro (conversiekoers) = 5 aandelen. Die vijf aandelen zijn op dat moment maar 5 x 100 euro (koers op dat moment op de beurs) waard.

Stel dat het bedrijf voor de wind gaat. En na enkele jaren de koers van het aandeel op 250 euro komt. Dan kan je overwegen om de converteerbare obligatie te laten converteren. Je krijgt dan 1000 euro / 200 euro (conversiekoers) = 5 aandelen er voor terug. Maar nu dit aandeel 250 euro waard is, zijn de aandelen samen 5 aandelen x 250 euro (koerst van het aandeel) = 1250 euro waard. Als je ze direct zou verkoper heb je een winst gemaakt van 250 euro (naast het dividend wat je ieder jaar hebt gekregen).

Het recht van converteren kan je uitoefenen tot op de laatste dag van de looptijd. Daarna vervalt dit recht.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >beleggen >converteerbare obligaties

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen