Wat zijn trackers?
Trackers zijn beleggingsfondsen met een speciaal aandachtsgebied. Trackers volgen een specifieke beurs index. Trackers bieden net als andere beleggingsfondsen de voordelen van spreiding en lage beheerkosten. Nadeel van trackers is dat je rendement nooit hoger zal zijn dan de beurs die de tracker volgt. Maar dat is dus een keuze.
Volgen van de beurs is soms meer dan voldoende
Sommige beleggers zijn tevreden genoeg met het rendement dat gelijk is aan het rendement van de hele beurs. Gaat de beurs in een jaar met 7% omhoog dan is men daar tevreden genoeg mee. Individuele fondsen hebben hogere rendementen maar daar staan andere fondsen tegenover die een lager of negatief rendement hebben.
Stel dat je van alle fondsen op de beurs een aandeel zou kopen (of een veelvoud daarvan) dan volgt jouw rendement automatisch de beurs als geheel[1]. Je hebt echter voor het kopen van al die fondsen veel vermogen nodig.
Beleggingsfondsen bieden ook fondsen aan die een specifieke beurs volgen. Dat noemt men trackers (=volgers). Bijvoorbeeld de Amsterdamse beurs. De Amsterdamse beurs geeft de waarde van de beurs als geheel weer via een index. Bij de Amsterdamse beurs heet dat de AEX. Stijgt de AEX dan stijgt ook de waarde van de AEX tracker. Zo'n fonds heeft weinig administratiekosten. Want voor het beheren van zo'n fonds heb je niet veel kennis, dus dure beleggingsspecialisten nodig. Een administratieve kracht hoeft alleen maar te zorgen dat de opbouw van de beursindex gelijk is aan de opbouw van het beleggingsfonds.
Nadeel van een tracker is dat je nooit beter zal presteren dan de beurs die je volgt. Tegenovergesteld is ook waar, je rendement is ook niet slechter dan de beurs. Hoewel, je moet natuurlijk wel een beetje administratiekosten betalen.
Trackers zijn dus relatief simpele beleggingen met een goede spreiding. Maar die spreiding is beperkt tot de beurs die men volgt. Heb je vertrouwen in de Duitse economie dan zou je een tracker kunnen nemen die Duitse beurs volgt. De DAX dus. Heb je meer vertrouwen in de Nederlandse economie dan kies je voor de AEX, etc.
- Dit is heel simpel voorgesteld. Een beursindex wordt niet opgebouwd door alle aandelen even zwaar te wegen. Sterker nog, meestal selecteert men de grootste fondsen van die beurs. Met grootste wordt hier bedoeld: met de grootste marktkapitalisatie. Dat is de waarde van het bedrijf op de beurs. Dat is simpel uit te rekenen door de koers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen. Van die grootste fondsen wordt ook nog per fonds een bepaalde wegingsfactor toegepast. De zeer grote fondsen hebben een grotere invloed op de beursindex dan de kleinere fondsen.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie