Hoe kan je valuta risico's van beleggingen vermijden of spreiden?

valuta koersenbord

Beleggen is al een risicovolle activiteit. Dat risico moet je niet ongemerkt nog groter maken. Als je te maken gaat krijgen met valutarisico's probeer die dan zo veel mogelijk te spreiden.

Denk aan het valuta risico bij beleggingen

Wanneer je belegt buiten de eurozone, bijvoorbeeld in China, USA of Azië, heb je automatisch een valutarisico. Het zal niet de eerste keer zijn dat de beurzen in China, USA of Azië goed presteren maar door een dalende wisselkoers het rendement op die beleggingen verdampt. Dit betekent niet dat je hierin niet moet investeren. Je moet je bewust zijn van dit valutarisico. En ook hier geld weer gouden regel nummer 2: spreiden. Dus beleg niet al je beleggingen in één bepaalde valuta zone.

Eurozone heeft vaak ook een valutarisico

Denk niet dat als je een beleggingsfonds neemt in de eurozone je daarmee een mogelijk valutarisico ontloopt. Als valuta's gaan wijzigen heeft dit invloed op bedrijven die exporteren of hun winsten halen buiten de eurozone. Een investering in een oer-Hollandse Ahold of Koninklijke Olie (en dit kan via beleggingsfondsen die investering in "retail" of "energie") heeft meteen ook valutarisico omdat deze beide fondsen voor een (zeer) groot deel hun omzet halen buiten de euro zone of hun facturen betaald worden in dollars.

Valutarisico's vermijden en spreiden

Ga bij je beleggingen na op welke manier deze een relatie hebben met een valuta buiten de eurozone. Bepaal welk deel van je beleggingsportefeuille zo'n valutarisico mag hebben. De voorkeur geniet natuurlijk het vermijden van valutarisico's. Maar dan beperk je jezelf tot de eurozone markt en zelf dan loop je enig indirect valutarisico.

Probeer beleggingen buiten de eurozone zo veel mogelijk te spreiden. Waarmee je het vermogen van je beleggingen evenredig verdeeld over de verschillende niet-euro valuta zoals dollar, yen, etc. Maak een profiel van je hele portefeuille waarbij je inschat voor hoeveel procent welk valutarisico heeft. Stem je toekomstige aankopen af op het gewenste beleggingsprofiel m.b.t. dit valutaprofiel.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >beleggen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen