12V naar 230V inverter vergelijken

victron 12/750 sinus inverter
victron 12/750 sinus inverter

Een inverter die van de accuspanning 230 Volt wisselspanning maakt is reuze handig. Voor in de auto, onderweg naar vakantie, maar ook in de caravan of camper als je tijdelijk geen elektriciteit hebt. Wellicht wil je een noodvoorziening maken mocht het openbare elektriciteitsnet eens een keer uitvallen. Waar moet je speciaal op letten bij het kopen en vergelijken van inverters (omvormers)? Welke spanning kan je het beste gebruiken? 12V of 24V of zelfs 48V? Daarnaast is het heel erg belangrijk om het verschil te kennen tussen een gemodificeerde sinus inverter (modified sine wave inverter) en een echte sinus inverter (true sine wave inverter).

Onderwerpen

  • Een gemodificeerde sinus of een werkelijke sinus inverter?
  • Een 12V, 24V of 48V inverter?
  • Hoe groot is het stilstandverlies (idle vermogen)?
  • Hoeveel vermogen heb ik nodig / hoeveel piekvermogen?
  • Hoe groot moet de accu zijn (in Ah)?
  • Wat voor accu's zal ik gebruiken in combinatie met een inverter?
  • Pas op met TL verlichting!
  • Hoeveel geluid maakt de inverter?
  • Hoe lang kan de kabel zijn tussen de accu en de inverter?
  • Hoe dik moet de accukabel zijn in mm2?
  • Wat is het nut van een "remote" aansluiting op de inverter?
  • Waarschuwing

Modified sine wave / true sine wave inverters (gemodificeerde en werkelijke sinus inverters)

Inverters/omvormers zijn te koop in twee categorieën: gemodificeerde sinus en werkelijke sinus omvormers. De gemodificeerde sinus omvormers geven helemaal geen 230 Volt sinus maar iets dat lijkt op een blokgolf of trapezium wisselspanning. Voor een beperkt aantal apparaten is dit type apparaten geschikt. Denk aan eenvoudige apparaten met een ohmse belasting zoals gloeilamp, simpele koffiezetter, dompelaar. De meeste apparaten gaan brommen, worden warm, werken niet efficiënt, werken helemaal niet of gaan zelfs kapot als ze op een gemodificeerde sinus inverter worden aangesloten. Deze inverters zijn erg goedkoop en aanlokkelijk om ze te kopen om hiermee bijvoorbeeld je laptop op te laden. Doe dit niet! Dit leidt meestal tot teleurstellingen. Op een uitzondering na raden we dat type inverter dan ook sterk af.

Het gebruik van een werkelijke sinus inverter (true sine wave inverter) leidt uiteraard niet tot problemen met de wat gevoeliger apparatuur. De 230 Volt wisselspanning die zo'n inverter maakt is zelfs beter dan dat uit de wandcontactdoos komt. Nergens om zorgen om te maken. Helaas zijn deze inverters wel iets duurder.

Wat is slim? Een 12V, 24V of 48V inverter?

Deze keuze wordt voornamelijk bepaald door het gebruik van de inverter. Wil je hem in de auto, of camper gebruiken, waar er alleen maar 12 Volt voor handen is, dan is er geen discussie. Maar, houdt dan wel rekening mee dat het maximale vermogen aan de 230 Volt zijde beperkt is tot 150-300 Watt. Ga je hoger, dan stromen er wel hele grote stromen door de 12 Volt draadjes. Bij gebruik van een sigarettenaansteker aansluiting is dit meestal beperkt tot 6 tot 10 Ampère. Als dit 6 Ampère is, dan is het maximale vermogen: 6 Ampère X 12 Volt = 72 Watt, en bij 10 Ampère 120 Watt. Dat is voldoende voor bijvoorbeeld een laptop of kleine tv.

Maar een koelkast gaat hier echt niet op draaien! Wanneer je een groter vermogen wilt hebben dan moet je bij een 12 Volt model de stroom rechtstreeks van de accu betrekken. Denk wel altijd direct bij de accu een zekering op te nemen!

Wanneer je de keuze hebt en wat grotere vermogens wil afnemen om bijvoorbeeld een koelkast, vriezer, elektrisch gereedschap of zo aan te sluiten dan worden de stromen aan de accu zijde zo hoog dat het heel prettig is om geen 12 Volt maar 24 Volt of zelfs 48 Volt te gebruiken. Een voorbeeld: je wilt een koelkast, tv, satelliet ontvanger, laptop en nog een paar andere dingen aan de inverter hangen. Dan heb je al snel een continue vermogen van 300 Watt met piekstromen voorbij de 1000 Watt.

Wanneer je inverter 300 Watt moet leveren zal dit bij een 12 Volt accu een stroom opleveren van 300 Watt / 12 Volt = 25 Ampère. Daar moet je al hele dikke accukabels voor gebruiken. Denk aan 10 mm2. Wanneer je twee accu's in serie schakelt waardoor je 24 Volt hebt is de stroom bij een afname van 300 Watt gehalveerd: 300 Watt / 24 Volt = 12,5 Ampère. Dan volstaat een accukabel van zo'n 6mm2. Zou je 48 Volt gebruiken als accuspanning dan is de stroom gereduceerd tot 6,25 Ampère en kan je zelfs volstaan met 2,5 mm2 kabels. En dan hebben we het hier nog maar over een vermogen van 300 Watt.

Wil je een oven of inductiekookplaat aansluiten dan zijn de vermogens vele malen hoger en zo ook de stromen aan de accuzijde. Tenzij je zeer beperkte vermogens afneemt voor in een auto waar je eenmaal 12 Volt hebt, is het gebruik van 24 Volt of nog prettiger 48 Volt aan te bevelen. Nadeel van 48 Volt dat je vier 12 Volt accu's moet kopen. Daarom is 24 Volt de meest gekozen configuratie. In bovenstaande is het rendement van de inverter, meestal rond de 90% voor het gemak niet meegenomen in de berekening.

Lees verder door over stilstandverlies en meer.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >inverter 12v naar 230v

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen