230V Inverter op 12V, 24V of 48V vergelijken deel 2

Hoe groot is het stilstandverlies (idle vermogen)?
Wanneer je een inverter aansluit op een accu zal er onherroepelijk een stroom gaan vloeien. Ook al neem je geen vermogen af aan de 230 Volt zijde. Deze stroom is het stilstandverlies. De stilstandverliezen schelen enorm van inverter tot inverter, van fabrikant tot fabrikant. Victron die goede inverters maakt valt op door lage stilstandverliezen. Een 180 Watt model met een 24 Volt aansluiting had een stilstand verlies van 0,13 Amper, dus zo'n 1,6 Watt.
Inverters die meer vermogen kunnen leveren hebben grotere stilstandverliezen. Wanneer je de inverter niet gebruikt kan je hem dus beter uitzetten. Controleer of in de inverter in de "uit stand" daadwerkelijk geen stroom verbruikt. Je accu loopt daar toch langzaam op leeg. Opvallend vinden wij de lage stilstandverliezen van de Victron inverters. Vergelijk eens de Victron Phoenix 180 Watt met vergelijkbare modellen van andere fabrikanten. De Victron Phoenix 12/180 heeft een nullaststroom van 0,26 A (bij 24 Volt is dit 0,13 A). Bij velen is dit 0,5 A of soms meer dan 1 Ampère. Als voorbeeld, een Waeco SinePower MSP162 vraagt 1,2 A als ruststroom (12 V) of 0,6 A (24 V). Toch is de Victron Phoenix inverter niet duurder dan andere inverters. Dit is dus een belangrijk punt om op te letten.
Hoeveel vermogen heb ik nodig / hoeveel piekvermogen?
Veel apparaten hebben last van een hoge inschakelstroom. Een koelkast van 150 Watt zal waarschijnlijk een inschakelstroom nodig hebben die omgerekend een vermogen vereist van 750 tot soms meer dan 1000 Watt. Dat moet je inverter wel kunnen leveren. Een lamp heeft daar geen last van, maar wel apparaten waar een elektromotor in zit (of elektrische pomp want daar zit ook een elektromotor in).
Denk aan koelkast, vriezer, elektrisch gereedschap, (dompel)pomp, ventilator, airco en warmtepomp. Maar ook centrale verwarming (denk aan de pomp) en zonneboiler mocht je denk aan autonome elektriciteitsvoorziening in geval van nood. Kies de inverter dus niet te krap. Hou rekening met aanloopstromen die drie tot vijf keer hoger zijn (soms zelfs meer) dan het continu vermogen van het desbetreffende apparaat.
Hoe groot moet de accu zijn (in Ah)?
Natuurlijk bestaat er een relatie tussen het afgenomen vermogen van de aangesloten apparaten op de inverter en de capaciteit van de accu. Uitgaande van een "goede" accu, zie hierna, is de bruikbare capaciteit van een accu ongeveer 40-50% van de accucapaciteit die "op het plaatje staat". Heb je een 100 Ah accu, dan moet je deze doorgaans niet verder ontladen dan 50 Ah vanwege de levensduur die anders te snel afneemt. De inverter en bekabeling heeft ook nog zijn verliezen.
Stel je wil een koelkast, tv en laptop op een accu gebruiken. Dan zal de koelkast zo'n 1 kWu=1000 Wu (Watt uur) gebruiken op een dag, de tv die staat bijvoorbeeld 3 uur aan en gebruikt 100 Watt, dat is dus 300 Wu en de laptop verbruikt 50 Watt en die heb je vier uur aanstaan en die vraagt 4x50=200 Wu. Samen dus 1000+300+200=1500 Wu.
Uitgaande van een 12 Volt systeem en maximaal 50% gebruik van de accucapaciteit heb je dan een accucapaciteit nodig van: 1500 Wu / 50% = 3000 Wu, 3000 Wu / 12 Volt = 250 Ah (Ampère hour/uur). En dat is een hele flinke accu! Die is zo zwaar, de meeste van ons kunnen zo'n accu nauwelijks optillen. In de praktijk zal je meestal drie 100 Ah accu's kopen en deze parallel schakelen. Die zijn prijstechnisch aantrekkelijk, namelijk veel Ah voor relatief weinig geld, en zijn nog net te tillen (30-35 kg).
Bij een 12 Volt systeem zal je dus minimaal drie 90 Ah accu's parallel moeten schakelen. Meer Ah mag natuurlijk. Wanneer je 100 Ah accu's koopt heb je ook nog een stuk reserve vanwege het teruglopen van het aantal Ah tijdens de veroudering van de accu. Daarnaast zullen die 100 Ah accu's een stukje minder diep ontladen worden dan de 90 Ah accu's dat ook weer een positieve invloed heeft op de levensduur.
Bovenstaande rekensom bij een 24 Volt systeem is de uitkomst gedeeld door twee. Immers bij een verbruik van 1500 Wu en een maximale ontlading van 50% van de accu's wordt de rekensom: 1500 Wu X 50% = 3000 Wu, 3000 Wu / 24 Volt = 125 Ah. Je komt dan uit op twee 125 Ah accu's van 12 Volt die je in serie aansluit. Of als een 125 Ah accu te zwaar is, kan je kiezen voor vier accu's van 65 Ah (of meer, meer mag altijd!). Die vier accu's sluit je dan in serie en parallel aan. Twee accu's sluit je in serie aan, de andere twee ook, en die twee setjes in serie geschakelde accu's sluit je parallel aan elkaar.
Wat voor accu's zal ik gebruiken in combinatie met een inverter?
Over accu's kan je hele studies maken. Je kan er heel veel over lezen op het internet. Gebruik je de inverter in de auto dan is het simpel, je gebruikt de accu van je auto. Ga je de inverter in de caravan, camper, vakantiehuisje of thuis (noodvoorziening) gebruiken dan is er eigenlijk maar één type accu die zeer aan te bevelen is: de AGM accu. Die is veel duurder dan auto-start accu's, die wil je absoluut niet hebben. Die zijn totaal ongeschikt voor deze toepassing want die kan je maar zeer beperkt ontladen, en zeker niet tot 50%. Dan is het heel snel over en uit.
Hoewel er niets mis is met traditionele (die je kan navullen) loodaccu's hebben die goed onderhoud nodig (regelmatig bijvullen) en ontstaat er bij het laden knalgas (zeer explosief gas). Die moeten dus buiten staan of binnen in een naar buiten geventileerde ruimte. Om maar te zwijgen van de gevolgen als het accuzuur uit de accu loopt of over je heen komt. Koop ook geen "gel" accu. Lees maar na op het internet, onder andere is de laadstroom zeer beperkt waardoor het laden traag gaat. Waarom de AGM accu? Geen onderhoud, geen lekkage van zuur, je kan hem zeer diep ontladen (maar liever niet doen), grote ontlaad stromen doen hem weinig en je kan hem zeer snel laden. Daarnaast is de levensduur met zo'n vier tot acht jaar relatief lang.
Lees door op pagina 3
aanpassing/controle: 20230308
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie