230V Inverter op 12V, 24V of 48V vergelijken deel 3

victron 12/750 sinus inverter
Victron Phoenix werkelijke sinus inverter 12/750 Watt

Kan ik twee accu's parallel zetten?

Ja, maar doe dit met exact gelijke accu's die ook nog even oud zijn, dus (vrijwel) tegelijkertijd gekocht zijn. Een accu die je 6 maanden geleden hebt gekocht parallel zetten aan een zojuist gekochte accu gaat nog wel maar rek dit niet te ver op. Tijdens het gebruik neemt de accucapaciteit af, en juist deze capaciteit moet bij parallelschakeling juist gelijk zijn.

Pas op met TL verlichting!

Een zeer speciale waarschuwing over tl-verlichting in combinatie met inverters. De traditionele tl-verlichting die traditionele starters gebruikt met een smoorspoel als voorschakelapparaat (zoals ze vroeger allemaal waren en nu nog heel veel verkocht worden) leveren tijden het "knipperen" (als ze aan gaan) enorme piekspanning terug aan de inverter. Daar kunnen ze niet tegen en gaan meestal meteen kapot. Het is heel simpel te ondervangen door de starter te vervangen voor een elektronisch exemplaar. Deze is herkenbaar doordat een tl-verlichting met elektronische starter (of zeer modern een elektronisch voorschakelapparaat) in één keer aan gaat, dus zonder te knipperen. Die elektronische starters zijn op veel plekken te koop voor een euro of vijf. De oude er uit, de nieuwe er in en klaar. Let op: koop de juiste starter, je hebt ze in verschillende vermogensversies en voor één of twee lamps versies.

Hoeveel geluid maakt de inverter?

De meeste werkelijke sinus inverters maken een zacht brommend geluid. Wanneer veel vermogen wordt afgenomen zal de inverter van binnen warm worden en zal een ventilator voor geforceerde afkoeling zorgen. Die ventilator maakt meestal flink wat herrie. Die wil je niet naast je bed hebben.

Hoe lang kan de kabel zijn tussen de accu en de inverter?

Hoe langer de kabel, hoe meer spanning, dus vermogen, je kwijt raakt in de kabel. De kabel wordt bij grote vermogen warm. Hoe korter de kabel hoe minder verlies, hoe langer je van de accu gebruik kan maken. Hou de kabel zo kort mogelijk in de praktijk wil je de kabel doorgaans niet langer hebben dan drie meter. En dat is al behoorlijk lang (want dan verlies je veel energie, tenzij je enorm dikke kabels neemt.

Hoe dik moet de accukabel zijn in mm2?

Wanneer de accukabel niet langer wordt dan drie meter wordt vaak de vuistregel toegepast: maximale stroomsterkte gedeeld door drie = aantal mm2. Een voorbeeld: een 12 Volt installatie met een verwacht continue vermogen van 300 Watt. Zal een stroom kennen van: 300 Watt / 90 X 100 (i.v.m. 90% rendement inverter) = 333 Watt. 333 Watt / 12 Volt = 27,8 Ampère. 27,8 Ampère / 3 = 9,26 mm2. De kabel die hiervoor in aanmerking komt (altijd hoger kiezen) is 10 mm2. Dikkere kabel is nog beter, die kent nog lagere verliezen, maar is wel zwaarder en duurder.

Wat is het nut van een "remote" aansluiting op de inverter?

Sommige inverters hebben een "remote" aansluiting. Dat is meestal een "maak contact". Je kan op deze aansluiting, die twee aansluitingen kent, een dun kabeltje aansluiten die best lang mag zijn. Meestal is de remote aansluiting op de inverter een kroonsteentje. Aan de andere kant van de kabel monteer je een (kleine) schakelaar. Hoeft geen grote dure schakelaar te zijn, een laagspanning schakelaar is al voldoende. Met deze remote schakelaar kan je de inverter op afstand aan en uit zetten. Dat is handig vanwege de stilstandverliezen en in het geval de inverter op een wat moeilijk bereikbare plek zit.

Waarschuwing

Een accu kan in een korte tijd enorm veel vermogen leveren. Zou je een accu kortsluiten doordat je per ongeluk de plus en min pool met elkaar verbindt dan ontstaat er vuurwerk waar je niet naast wil staan. Tijdens de installatie of later zou het kunnen gebeuren, door wat voor reden dan ook, dat de plus en min kabel die van de accu naar de inverter loopt met elkaar in contact komen. Ook dan lopen er enorme stromen die zo groot zijn dat de kabel zal smelten of zelfs tot ontbranding komt. Twee belangrijke tips: isoleer de accu aansluitingen met kunststof doppen en neem vlak bij de accu aansluiting een zekering op. Mocht je kortsluiting krijgen in de kabels dan brand je zekering door. Zo'n zekering is de goedkoopste brandverzekering die je kan kopen en kost maar eenmalig een investering. Doe dit altijd aan de accuzijde en niet aan de inverterzijde.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >sinus inverter

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen