Miele W5841 WPS EcoComfort review

De Miele W5841 is op dit moment de zuinigste en milieu vriendelijkst wasmachine die je kan kopen. Miele noemt dit een "allwater" machine. Daarmee wordt aangegeven dat naast de koud water aansluiting ook een warm water aansluiting heeft. Hierdoor hoeft hij niet het koude water elektrisch op te warmen wat veel energie kost.
Vullen met warm water
De Miele W5841 haalt het warme water rechtstreeks uit je cv-combiketel, of nog beter, uit de zonneboiler. Die kan warmwater veel energiezuiniger verwarmen dan de wasmachine met elektriciteit. Niet voor niets heeft hij geen A label maar een A+++ label.
Wij hebben hem aan een duurtest onderworpen en vergeleken met andere modellen van Miele. Wij kunnen de Miele W5841 WPS EcoComfort van harte aanbevelen en krijgt van ons het "goed-koopadvies".
Voordelen van de Miele W5841 wasmachine
- Warmwater en koud water aansluiting (uniek in Nederland).
- Maakt heel weinig geluid, is dus stil.
- Hoog toerental (maximaal 1600 toeren) waardoor de was lekker droog is.
- Zeer eenvoudige bediening.
- Grote wastrommel (maximaal 7 kg).
- Maakt goed schoon, zichtbaar schoner dan een Miele van 17 jaar geleden.
- Duur (initiële aanschaf maar uiteindelijk netjes geprijsd).
- Duurzaam (Miele wasmachines gaan zeer lang mee: 15-20 jaar).
Warmwater aansluiting: zeer energiezuinig
Deze wasmachine heeft naast de koud water ook een warmwater aansluiting. De wasmachine bepaald aan de hand van de temperatuur instelling van de was hoeveel warm- en of koud water ingenomen moet worden. Het meeste energie besparende effect bereik je als de wasmachine dicht bij de zonneboiler / cv-ketel staat. Wanneer de cv-ketel op zolder staat en de wasmachine in de bijkeuken moet het warmwater zo'n lange weg afleggen dat het energiebesparende effect nihil of wellicht zelfs negatief is.
En wat vinden we er van?
De Miele W5841 WPS bevalt zeer goed. De bediening is zeer eenvoudig. Dit werkt als volgt:
- Druk op de aan/uit knop
- Draai aan de keuze knop en selecteer type was (wit, bont, kreukherstellend, ...)
- Druk meermalen op temperatuur knop voor juiste waswatertemperatuur instelling
- Druk op centrifuge toerental knop voor het aantal toeren
- Druk op de start/stop knop
Eventueel kan na stap 2 de voorprogrammeringsknop ingedrukt worden om de start van het wasprogramma uit te stellen tot bijvoorbeeld na 11 uur voor goedkope stroom.

Nadelig?
De wasprogramma's hebben standaardinstellingen voor maximale temperatuur en maximaal toerental. Daarmee beschermt Miele ons voor het maken van niet zo slimme keuzes. Want waarom zou je een kreukherstellend programma kiezen en vervolgens met 1600 toeren gaan centrifugeren waardoor het alsnog gekreukeld uit de trommel komt? Tot zover geheel begrijpelijk. Maar soms zit die "bescherming" je wel eens dwars. Heb je bijvoorbeeld een sokkenwas waar ook wol in zit dan gebruik je het "wol" programma. Het wol programma heeft echter een standaard maximum centrifugetoerental van 800 toeren. Maar je sokken wil je graag lekker droog hebben en dus met 1600 toeren willen centrifugeren. Dus na de sokkenwas moet je nog even het programma centrifugeren starten op 1600 toeren. Het was fijn geweest als er een knop "zelf instellen" was geweest die, na het programma gekozen te hebben ingedrukt wordt waardoor je de temperatuur en toerental in kan stellen zoals jij wilt.
Warmwater aansluiting
Hoewel deze machine een warmwater aansluiting heeft hoef je deze niet te gebruiken. We schrijven dit om aan te geven dat je deze machine alvast kan aanschaffen en later de warmwater aansluiting laat realiseren door de loodgieter.
Regenwater of grijswater aansluiting
Deze Miele W5841 WPS EcoComfort wasmachine kan ook aangesloten worden op grijs water zoals regenwater/hemelwater. De tweede wateraansluiting die wij gebruiken voor warmwater kan ook ingezet worden voor het gebruik van regenwater. Je kan de wasmachine eenmalig instellen dat hij in bepaalde delen van het wasprogramma het grijze water gebruikt, bijvoorbeeld voor de hoofdwas, maar naspoelt met schoon water. Vandaar dat deze machine een "allwater" model wordt genoemd. In deze configuratie zal je natuurlijk niet zo energie zuinig kunnen wassen als met de warmwater aansluiting, de wasmachine heeft maar twee aansluitingen en geen drie, maar regenwater gebruiken is natuurlijk ook een heel goede ecologische keuze. Deze instelling van regenwater/warm water via de tweede wateraansluiting is op ieder moment te wijzigen.
Eindconclusie
Na een jaar zijn we nog steeds erg tevreden met deze machine. Hij doet precies wat we van hem verwachten. Hij gaat zuinig met energie om, maar ook zuinig met het wasgoed en hij is opvallend stil. We kunnen deze machine van harte aanbevelen.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.