Quooker, Grohe Red Mono Duo, Daalderop Itho Boily+ vergelijken

quooker pro3 - vaq
Quooker Pro3-VAQ

De bezitters van de Quooker zijn zonder uitzondering reuze enthousiast en willen nooit meer zonder. Logisch, wat een luxe. Thee zetten of oplossoep zonder te wachten? Met een Quooker of vergelijkbaar "kokend water kraan" apparaat zoals de Grohe Red of Daalderop Boily stroomt er direct kokend heet water uit je kraan. We hebben het dan over 100 graden Celsius. Als of het zo uit de fluitketel of waterkoker komt. Zit daar geen gevaar voor het verbranden van je handen? Kost het niet erg veel energie? Wat is de prijs van deze luxe?

Op de afbeelding staat naast de kraan de Quooker boiler. Die boiler zie je normaal natuurlijk niet, die staat onder het aanrechtblad in het keukenkastje.

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

Quooker, Inventum Itho en Daalderop.

Wat zijn de belangrijkste vragen?

 • Hoeveel liter kokend water heeft de Quooker op voorraad?
 • Hoe is de kraan beveiligd voor kinderen of ouderen?
 • Kan de Quooker gecombineerd worden met een normale boiler?
 • Moet de Quooker een aparte elektrische aansluiting hebben (elektrische groep)?

Voor- en nadelen van een Quooker

 • Kokend heet water zonder te wachten.
 • Nooit meer te veel water koken, aftappen wat je nodig hebt.
 • Handig voor blancheren, snel pan met heet water voor pasta, rijst, etc.
 • Een sieraad in de keuken.
 • Beperkte hoeveelheid kokend heet water.
 • Hoge stilstand verliezen.
 • Extra elektriciteitsaansluiting

Wel of geen aparte elektrische groep?

De quooker, Boily, Grohe Red en andere kookkranen hebben een boiler met een verwarmingselement van zo'n 2100 Watt. Dat kan niet samen met bijvoorbeeld de vaatwasser. Voorkeur is om een eigen elektriciteitsgroep aan te laten leggen. Als alternatief is een automatische elektronische switch ook mogelijk. Die zorgt dat altijd maar één apparaat aan staat. De vaatwasser of de Quooker. Daardoor zal de zekering nooit doorslaan. Extra kosten zo'n 60 euro.

Hoeveel kokend heet water levert de Quooker?

De Quooker heeft een inhoud van 3 of 7 liter. Maar op het moment dat je water gaat tappen stroomt er kokend heet water uit het boilervat en tegelijkertijd koud water in. Dus als je blijft tappen zal de temperatuur onder de 100 graden duiken. Je kan dus niet de volle 3 of 7 liter water tappen van 100 graden.

Hoeveel energie vraagt een Quooker?

De stilstandverliezen, dus de energie die de Quooker verbruikt ook al zou je geen water tappen, is 10 Watt. In een jaar is dat dus 10 x 24 uur x 365 dagen = 87,6 kWu. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt zo'n 3250 kWu per jaar. Dus de stilstand verliezen zijn dus zo'n 2,6% van je totale energieverbruik. Als je water tapt, dan neemt het verbruik enorm toe, maar dat is gelijk aan een normale elektrische waterkoker. Luxe kost dus geld, maar het is gelukkig niet zo veel.

Beperkte warm water voorraad

De Quooker PRO3-VAQ, dat is de Quooker die alleen kokend heet water kan leveren, heeft een inhoud van 3 liter. De Quooker Combi 2.2 of Combi 3.0 hebben een inhoud van 7 liter.

Hoe lang duurt het opwarmen tot kokend heet water?

Dat is afhankelijk van het model. Voor de Quooker is dat tussen de 10 en 20 minuten.

Verlies je veel keukenkast ruimte door Quooker?

Dat valt wel mee. De afmetingen zijn 40 of 47 cm hoogte en een diameter (doorsnede) van 15 of 20 cm, afhankelijk van het model.

Biedt de Quooker specifieke voordelen?

De Quooker was jaren lang de enige fabrikant van kokend heet water kranen. Tegenwoordig leveren Daalderop, Inventum en Grohe ook dezelfde kokend heet water kraan. De Quooker heeft als voordeel dat deze nog een extra koolstof filter heeft. Dat hebben de anderen nog niet.

Kokend heet water combinatie waterkraan (3 in 1 kraan)

Naast de Quooker PRO3-VAQ die alleen maar kokend heet water levert, heet Quooker ook modellen die naast het kokend heet water ook warm water leveren. Dat zijn de Quooker Combi modellen. De bijgeleverde kraan kan dan koud, warm water en kokend heet water leveren. Daalderop Boily en Grohe Red duo hebben gelijke oplossingen.

Kinder veiligheid

Kinderen zijn niet in staat kokend heet water te tappen. Afhankelijk van de fabrikant moet je twee handelingen tegelijkertijd uitvoeren wil je de kokend heet water kraan openzetten. Bijvoorbeeld trekken en draaien. Daarnaast is de buitenkant van de kraan, het uitstroomgedeelte, geïsoleerd. Hierdoor zal je niet je handen aan de kraan verbranden.

Itho Daalderop Close-in Boily en Close-in Boily+

close in boily itho daalderop
Itho Daalderop Close-in Boily levert kokend heet water

De Itho Daalderop Close-in Boily heeft een capaciteit van 2,5 liter en heeft een vermogen van 2200 Watt. De opwarmtijd is ongeveer 15 minuten. De Close-in Boily is verkrijgbaar met vier soorten kranen waarbij gekozen kan worden uit alleen kokend heet water of een combinatie met warm en koud water. De Boily moet altijd horizontaal geïnstalleerd worden.

Itho Daalderop Close-in Boily+

De Itho Daalderop Close-in Boily+ heeft een capaciteit van 10 liter en heeft een vermogen van 2200 Watt. Je kan maximaal 7,5 liter kokend heet water tappen per keer. De opwarmtijd is ongeveer 35 minuten. De Close-in Boily+ is verkrijgbaar met vier soorten kranen waarbij gekozen kan worden uit alleen kokend heet water of een combinatie met warm en koud water. De Boily+ moet altijd verticaal geïnstalleerd worden.

Grohe Red Mono / Grohe Red Duo

grohe red
Grohe red mono of duo

Grohe levert twee modellen kokend heet water kranen. De boilers hebben een inhoud van 3 of 6 liter van 100 graden Celsius of 6 of 11 liter warm water. Het vermogen is 2100 Watt. De Grohe Red Mono levert alleen kokend heet water. De Grohe Red Duo heeft een 3 in 1 kraan en levert ook warm en koud water. De opwarmtijd is ongeveer 30 minuten.

Waar op letten?

Sluit je de boiler aan op de koudwaterleiding, en dat is te adviseren, dan is een overdruk setje nodig wat je in de aanvoerleiding plaatst die dan aangesloten wordt op het riool. Dit is nodig omdat warm wordend water uitzet en die druk moet weg. Via een overdrukventiel druppelt dan boilerwater in het riool. Denk aan deze leiding naar het riool met een lus aan te leggen waardoor een waterslot ontstaat en je geen rioolluchten ruikt. Een boiler aangesloten op de warmwaterleiding heeft zo'n boiler aansluitset niet nodig, dat zit al bij het andere apparaat.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­