Rancilio silvia: cappuccino zetten

Cappuccino zetten bestaat uit drie stappen: de espresso zetten, melk opschuimen en deze twee zaken bijelkaar voegen.
De Rancilio Silvia kan niet tegelijkertijd dan wel direct achter elkaar espresso zetten en melk opschuimen. Dat komt omdat de boiler voor beide doeleinden wordt gebruikt. Door deze beperking zijn een paar technieken om een cappuccino te zetten.
Een gemakkelijke cappuccino zetten
Met deze zetmethode ben je snel klaar en heb je een hete cappuccino. De schuim is wel wat minder. Maar daar staat tegen over dat je wat minder gedoe hebt.
- Zet de machine aan.
- Vul het waterreservoir aan.
- Zet de koffiezetknop (linksboven) even aan totdat je duidelijk merkt dat er water doorloopt via de portafilter. Dit is een controle of dat er wel water in de boiler zit vanwege droogkoken.
- Zet de stoomknop aan.
- Zorg dat de portafilter reeds schoon in de machine zit. Daardoor kan deze ook al opwarmen. Controle: als je met onderstaande wil beginnen moet de buitenkant van de portafilter zo heet zijn dat je heel snel je vingers terugtrekt. Anders is hij niet heet genoeg en moet je nog wachten.
- Controleer of het wateropvangbakje niet te vol zit.
- Maal alvast de koffie en vang dit op in een heel klein bakje.
- Doe in twee kopjes een koude melk, ongeveer 50-60% van de inhoud van het kopje.
- Laat de machine een tijdje aanstaan. Heb je geen tijd, wacht dan minimaal tot het boilerlampje uitgaat.
- Pak een mok of een kannetje en laat het stoompijpje schuin tegen aan komen (dan spuit het water en niet uit).
- Draai de stoomkraan rustig open.
- Eerst komt er water uit het stoompijpje en na enige tijd stoom. Laat de stoom even goed doorkomen waardoor het meeste water uit de leiding is geblazen.
- Schuim de melk op eerst in het eerste kopje, daarna in het tweede kopje. Terwijl je met het twee kopje begint kan je de stoomstand al weer uitzetten, er zit nog genoeg stoom in de boiler voor deze tweede kop.
- Zodra beide kopjes opgeschuimde melk hebben haal je de portafilter uit de machine.
- Zet de portafilter op een snijplank doe de gemalen koffie in de portafilter en strijk het af.
- Druk de koffie flink aan met een tamper.
- Zet de koffiezet knop (linksboven) even aan en laat de eventueel aanwezige stoom ontsnappen uit de zetgroep. Als je dit niet doet is het water te heet en krijg je bittere koffie. Maak eventueel gebruik van temperature surfing technieken.
- Haal met je vingers de koffie van de rand, je de portafilter gerust omdraaien boven de aanrecht, de koffie valt er echt niet uit.
- Zet de portafilter weer terug in de machine. Als je genoeg koffie er in hebt gedaan merk je dat je hem met enige moeite er in kan krijgen, anders zit er te weinig koffie in.
- Zet de kopje met de opgeschuimde melk er in onder de portafilter en zet de koffiezetknop aan en zet hem na een seconde meteen weer uit (pre-infusion).
- Wacht een seconde en zet de koffiezetknop weer aan. Laat het water ongeveer 24-27 seconde doorlopen.
- Zet de koffiezetknop uit.
- Haal de kopjes weg en zet ze op de aanrecht.
- Verwijder de portafilter en klop hem uit.
- Maak de portafilter schoon, dit kan je doen door hem onder de zetgroep te houden en de koffiezetknop aan te zetten. Dat is slim want daarmee spoel je de zetgroep meteen door.
- Maak de portafilter eventueel onder de kraan verder schoon en droog hem af.
- Ga genieten van de cappuccino.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.