Wat is pre-infusion en waarom zou je dit doen?

pre infusion
De puck in deze portafilter zijn twee kanaaltjes zichtbaar waar veel water snel doorheen gestroomd is, terwijl dat water rustig langs de koffie had moeten lopen om de meeste aroma's te kunnen extraheren. Pre-infusion kan dit voorkomen

Pre-infusion heeft niets met de Rancilio Silvia te maken. Pre-infusion is een techniek die de meeste barista's maar ook espresso apparaten toepassen.

Compacter

Met pre-infusion wordt de espresso of cappuccino niet beter hij wordt mogelijkerwijs niet slechter. Met pre-infusion wordt de "puck", de samengeperste koffie in de portafilter, nat gemaakt waardoor een nog compacter geheel ontstaat. Wanneer daarna het water door de puck wordt geperst neemt de kans sterk af op het vormen van ongewenste kanaaltjes in de puck.

Het vormen van kanaaltjes is duidelijk zichtbaar tijdens het koffiezetten. Je ziet aan het begin van het doorstromen van het water/koffie dat dit veel te snel doorloopt die -uiteraard- niet genoeg gekleurd is. Na enige seconde kan zich dit mogelijk enigszins herstellen maar een goede espresso of cappuccino zal het nooit worden. Het water moet rustig en gelijkmatig verdeeld door de hele koffiepuck stromen. Dan worden de meeste aroma's van de koffie geëxtraheerd.

Formeel moet de pre-infusion met een lage waterdruk uitgevoerd worden. Dat is bij de Rancilio niet mogelijk. Onze ervaring is dat het resultaat van de pre-infusion, ondanks de te hoge druk, toch loont.

Hoe voer je pre-infusion uit?

Zorg dat je voordat je de portafilter in de espressomachine stopt, je het water even door laat lopen wardoor je ziet dat er daadwerkelijk water uit de zetgroep komt. Dit voorkomt dat zo meteen de pre-infusion zonder water of alleen met stoom uitgevoerd wordt, wat niet gewenst is.

Plaats de portafilter in de zetgroep. Laat kort, bijvoorbeeld een seconde, het water de puck indringen, door de waterpomp even aan te zetten. Het mag absoluut niet doorlopen! Zet na die korte tijd de waterpomp weer uit. Wacht ongeveer een seconde. Start daarna het normale koffiezet proces. Je zet de waterpomp weer aan en zal deze zo'n 24-27 seconde aan laten staan. Tijdens het doorstromen van het water moet met een constante stroom koffie uit de portafilter stromen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >rancilio silvia review