Rancilio silvia review

zak met koffiebonen
Bocca coffee Gusto Blend

In dit artikel beoordelen we, en geven we onze ervaringen weer met de Rancilio Silvia.

Woord vooraf

De Rancilio Silvia is een machine "met een gebruiksaanwijzing". Als je niet bereid bent, om na de aanschaf deze machine te leren kennen, dat kost best wel een heel aantal kopjes, dan moet je hem vooral niet kopen. Denk vooral niet, ik maal wat koffie, ik stop het in de houder en ik druk op een knop en een half minuutje later staat een lekker bakje espresso op tafel, want dan zal je heel erg teleurgesteld zijn. Ben je echter bereid tijd te steken om de Rancilio Silvia te leren kennen en dat kost in het begin best wat tijd en soms enige teleurstelling, dan zal de Rancilio Silvia je belonen met espresso's en cappuccino's met een overweldigende smaakbeleving!

Om kort te gaan, de grootste fout die je kan maken is dat je denkt: hoe kan dat nou? Ik heb vier keer zoveel geld uitgegeven als een standaard koffiezetter, hoe kan het nou dat er zo'n vreselijk smakend kopje espresso uit komt? Dan heb je duidelijk wat fout gedaan maar weet je nog niet wat. Als je denkt dat dit een gemaks-espressomachine is dan moet je even doorsparen en een goede volautomaat espressomachine kopen. Zo'n volautomaat (die goed is) kost rond de duizend euro en geeft je standaard espresso's van een behoorlijk niveau en van een constante kwaliteit/smaak. Maar jij bepaald niet hoe de espresso wordt gezet maar de machine en daar heb je heel weinig invloed op. Niet bij de Rancilio Silva, die kan de automaat zeker overtreffen, maar dat kost dus wat meer aandacht. Denk daar goed over na voordat je deze machine koopt.

Tweede waarschuwing

Het lijkt wel of wij je, met al deze waarschuwingen, af willen houden van het kopen van deze Rancilio Silvia, maar dat is zeker niet het geval. We willen je echter zo goed mogelijk voorlichten wat je van deze machine kan verwachten en wat niet. Zo kan je met de Rancilio Silvia prachtige melkschuim maken maar met een "maar". Het stoommechanisme is gekoppeld aan de warmwaterboiler. Dit zullen we later uitgebreid uit de doeken doen. Maar de beperking daarvan is dat het tijd kost voordat de boiler stoom kan leveren. Dat is geen enkel probleem als je twee kopjes cappuccino maakt want via een trucje kost je dat geen extra tijd. Wil je, als je bezoek hebt voor het bezoek en jezelf (ik bedoel hier voor vier personen) voor een tweede keer cappuccino zetten dan kost dat eigenlijk te veel tijd. Ook daar is een mouw aan te passen. Je moet dat eerst voor vier personen melk opschuimen en dan twee keer espresso zetten en dit met de melk omtoveren tot cappuccino. Wat bedoelen we met bovenstaande? Deze machine heeft geen onafhankelijke stoomfunctie zoals (veel) duurdere espressomachines. Dat is de consequentie van de prijs van deze machine. De Rancilio Silvia beschikt dus niet over twee boilers, een voor het zetten van espresso en een voor de stoom. Daardoor moet je tussentijds wachten om de boiler van de espresso stand naar de stoomstand te brengen.

Wanneer moet je deze espressomachine niet kopen?

Deze espressomachine is niet voor de gemaksmens. Het is zetten van een espresso of cappuccino is met deze machine verheven tot kunst. Je gaat een strijd aan met de elementen en het resultaat is iedere keer net even anders. Geen druk op de knop en dat je na een tijdje, terwijl je nog staat te kletsen de kopjes onder de machine vandaan weggrist. Het zetten van een espresso of cappuccino kost je zeker een minuut of vijf, maar daar geniet je met volle teugen van. Je zal trots zijn als je een goed resultaat hebt bereikt. Als het een keer tegenvalt prikkelt het je om het volgende keer nog beter te doen. Overigens, als je de kunst na een tijdje kent van het zetten van een espresso of cappuccino met deze Rancilio Silvia zijn de kopjes van zeer gelijkmatige kwaliteit.

Wanneer moet je deze espressomachine juist wel kopen?

Wanneer je het zetten van een espresso of cappuccino als een uitdaging ziet, als een beleving. Een zijn met jouw espresso apparaat, het water en de koffie. Wanneer je graag alles zelf wilt doen, en op ieder deel van het zetproces invloed wil uitoefenen wat de smaak te goede komt, en een smaak nastreeft die jij lekker vindt.

Hoe categoriseren we deze espressomachine?

De Rancilio Silvia is een halfautomaat. Dat houdt in dat je alles zelf moet doen, behalve het water opwarmen en het hete water met kracht door de koffie heen persen. Dat doet de machine voor je.

De machine laat zich goed categoriseren als de beste espressomachine aan de onderkant van de markt. Want, deze machine heeft geen gescheiden stoom circuit (wat alleen maar interessant is voor de cappuccino liefhebber). Daarnaast is de temperatuurregeling niet super stabiel. Een tikje grof zelfs, maar dat heeft zijn charme. Dat zijn de consequenties als je geen vermogen aan geld wil neertellen voor een espressomachine maar toch, maar wel met veel aandacht, een heerlijke espresso of cappuccino wil zetten. Welkom in de wereld van de Rancilio Silvia!

Eindoordeel van de Rancilio Silvia

Als je bereid bent wat tijd uit te trekken voor het zetten van een espresso of cappuccino, denk aan een minuut of drie voor espresso en vijf voor cappuccino, en je bereid bent om nauwkeurig en met aandacht de verschillende stappen van het koffiezetten uit te voeren, dan zal de Rancilio Silvia je belonen met overheerlijke kopjes espresso of cappuccino.

Deze machine is gebouwd als een tank. Deze degelijke, zeer zware kwaliteit is opvallend in deze tijd. Natuurlijk kan je nog betere machines kopen. Die zullen een aparte stoomfunctie hebben die onafhankelijk werkt van het espresso zetten. Zo'n duurdere machine zal vooral ook de temperatuur beter constant kunnen houden waardoor de kopjes koffie gelijkmatiger zullen smaken. Bij de Silvia scheelt dit toch een beetje van kop tot kop. Maar... zo'n machine is aanzienlijk duurder geprijsd. Wil je beter dan deze Silvia dan zal je prijstechnisch een flinke sprong moeten maken. Ook is het pompje luidruchtig en trilt de machine flink waardoor soms de kopjes er een beetje aftrillen. Ook is het jammer (dat is het compromis wat men moest sluiten voor deze prijs) dat je niet gelijk kan stomen om melk op te schuimen.

Wanneer je deze machine koopt om samen met de visite kopjes cappuccino te gaan drinken dan moeten we je dit sterk afraden. Dat kost te veel tijd. Dan is een volautomaat beter op zijn plaats. Maar ook dan kost het nog steeds veel tijd. Deze machine is vooral geschikt om met z'n tweeën van espresso of cappuccino te genieten. Een groot voordeel van deze halfautomaat ten opzichte van een volautomaat is dat de cappuccino op de juiste temperatuur geserveerd kunnen worden. Uit vrijwel alle volautomaten is de cappuccino eigenlijk niet heet genoeg. Daarnaast kan je met de hand veel beter melk opschuimen dan dat een machine dit kan. Vooral het schoonmaken van het melkopschuimgedeelte is hier kinderspel. Bij de volautomaat is dat veel meer "gedoe" en kost daar zelfs meer tijd. Een ander voordeel is dat deze machine niet iedere anderhalf jaar voor een servicebeurt weggebracht moet worden zoals dat bij iedere volautomaat het geval is. Zo'n servicebeurt, waarbij onder andere de "zetgroep" vervangen moet worden, kost al de helft van de aanschafprijs van deze Rancilio Silvia. En geloof ons, je ontkomt niet bij een volautomaat niet aan zo'n servicebeurt. Na een X aantal kopjes is de zetgroep (en soms andere onderdelen) gewoon versleten en moet dat vervangen worden. Hoe goedkoop of hoe duur de volautomaat ook kost.

We hebben ook een nadeel te melden. Werkelijk slecht is het wateropvangbakje wat niet het overdruk water kan opvangen. Een gedeelte van het overdruk water (wat na het zetten van het kopje vrijkomt, komt achter en uiteindelijk onder het lekbakje terecht. Daarnaast is het het gebruik van de 1-kops filter een leuk lokkertje, maar in de praktijk lukt het ons (en de meeste) niet om daar een fatsoenlijk kopje mee te zetten. In de meeste boeken lees je dan ook dat (niet alleen bij dit apparaat!) men espresso of cappuccino zet voor twee kopjes en er één weggooit. De tamper (waarmee de koffie aangedrukt kan worden), die je er gratis bijkrijgt, is ook zo'n leuk "foto marketing element" waardoor het geheel erg aantrekkelijk is in de folder. Maar koop meteen een echte metalen tamper met de juiste maat (58 mm) en gooi de veel te kleine (en te bolle) tamper die je bij de Silvia krijgt, meteen weg.

Wanneer de smaak van deze Silvia je tegenvalt in het begin, huiver dan niet. Ga experimenteren met de temperatuur, de malingsgraad van de koffie of stap over op andere koffiesoorten. Niet iedere koffiesoort is geschikt voor deze Silvia. Nadat ook wij over de eerste teleurstelling heen zijn gekomen en we verschillende merken koffie hebben geprobeerd zijn we er inmiddels aan verslingert. Realiseer dat iedere koffiemerk echt andere koffie levert. De zoektocht naar "de lekkerste koffie" lijkt een beetje op de zoektocht naar een lekkere fles wijn. De zoektocht langs vele koffieboonsoorten (feitelijk zijn het geen soorten want vrijwel altijd is het 100% arabica bonen maar is het de manier van branden en de plaats waar ze vandaan komen) leverde bij pak nummer drie al lekkere koffie op, daarna weer wat mindere en soms zelf een vieze. Bij pak veertien kregen we de indruk dat de hemelpoort was opengegaan. Wat een heerlijke koffie was dat. Het was de ecologisch geteelde Bocca coffee "gusto blend" (100% arabica).

Pluspunten

 • Zeer degelijk gebouwd, haast niet kapot te krijgen
 • Groot waterreservoir van 2 liter
 • Professionele maat portafilter (58 mm)
 • Portafilter is zwaar gebouwd waardoor veel warmte vastgehouden wordt (wat positief werkt op de extractietemperatuur)
 • Boiler gemaakt van brons (roest niet)
 • Stoomfunctie werkt constant, stopt dus niet na x seconden zoals bij sommige apparaten
 • Meeste delen uitgevoerd in roest vast staal (RVS)
 • Zeer degelijke schakelaars
 • Draaibaar stoompijpje met kunststof deel waar je hem vast kan houden zonder je vingers te branden

Minpunten

 • Temperatuur van boiler varieert te veel
 • Wateropvangbakje vangt niet alle water op wat uit het overdrukventiel komt
 • extractie en stomen kunnen niet tegelijkertijd gebruikt worden
 • Maakt flink brommend geluid en trilt een beetje tijdens het pompen van het water

Verder lezen

naar de volgende pagina


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >rancilio silvia