Rancilio silvia review / beoordeling - deel 2

frontpaneel

Dit is het tweede deel van de review van de Rancilio Silvia. Deel 1 is hier te vinden.

Belangrijke Tips tijdens gebruik

  • Zorg dat er altijd water in het waterreservoir zit (of eigenlijk nog beter beschreven: in je boiler). Als niet genoeg water in de boiler zit en de boiler slaat aan dan kan hij droogkoken. Je zou denken, de thermostaat houdt de temperatuur wel in de gaten en schakelt de verwarmingsspiraal op tijd uit. Dat werkt dus zo niet. Gevolg: reparatie van 170 euro voor een nieuwe boiler. Leermomentje: zorg dat altijd voldoende water in je waterreservoir zit.
  • Zorg dat de Rancilio Silva in een geaard stopcontact zit. Water en elektriciteit is altijd een gevaarlijke combinatie.
  • Controleer regelmatig of onder het opvangbakje geen lekwater ligt. Dit zou (uiteindelijk) voor roest kunnen gaan zorgen.
  • Wanneer je de Rancilio Silvia lange tijd niet gebruikt maak dan het waterreservoir leeg, je krijgt namelijk langzaam aangroei van "slijmerig spul". Een klein beetje (paar druppels) chloor in het waterreservoir gaat dit tegen (voor enige tijd), maar dan moet je dit water achteraf wel weggooien en het apparaat even goed doorspoelen.
  • Maak na het melkopshuimen het stoomkraantje altijd zeer goed schoon. Vooral ook het gedeelte waar het stoom uit komt.
  • Gooi de gebruikte koffie na het zetten altijd meteen weg en maak de portafilter goed schoon.
  • Leeg regelmatig het wateropvangbakje en maak het gelijk schoon.

Knoppen, lampjes en stoomkraan

Links zitten drie schakelaars. De bovenste is de pompschakelaar die water door de portafilter zal persen die je dus gebruikt voor het zetten van de espresso of koffie voor de cappuccino. De middelste schakelaar zet de waterpomp ook aan maar deze is bedoeld om heet water uit het stoompijpje te laten komen. Daartoe moet je wel de stoomknop (grote ronde knop rechts) opendraaien. De onderste knop zet de boiler in de is de stoomstand.

In het midden zit de hoofd aan/uit schakelaar. Die heeft tevens een oranje lichtje. Wanneer de verwarmingsspiraal in de boiler aan staat, en de boiler op temperatuur tracht te komen (in de koffiezetstand of stoomstand) brandt dit lichtje. Pas als het lichtje uit gaat is de gewenste temperatuur bereikt.

Geheel rechts zit een grote ronde knop. Dit is een afsluiter / kraan die in verbinding staat met het stoompijpje / heet water uitloop.

De Rancilio Silvia voor het eerst in gebruik nemen

Het doel van deze procedure is tweeledig. Zorgen dat de boiler gevuld is met water voordat de verwarmingsspiraal gaat verwarmen (anders zou deze gaan droogkoken en tot een defecte boiler zal leiden) en ten tweede worden eventuele vervuilingen uit de fabricage weggespoeld.

  • Zet de machine niet aan.
  • Vul het waterreservoir vol met water.
  • Plaats de portafilter met het 2 kops filtertje maar zonder koffie.
  • Zet een flinke kom onder de wateruitloop van de portafilter.
  • Zet onder het stoompijpje een mok.
  • Draai de stoomkraan (grote ronde knop) open door tegen de klok in te draaien.
  • Zet de pompschakelaar aan (linksboven), dan gebeurd er nog niets.
  • Zet de aan/uit knop van de machine aan (dat is de schakelaar in het midden). Nu gaat de pomp water aanzuigen uit het waterreservoir, de boiler vullen, en wordt het water via de portafilter en het stoompijpje uit het apparaat geperst.
  • Zodra de mok vol is onder het stoompijpje, de stoom kraan dichtdraaien.
  • Laat de pomp doorlopen totdat het water (bijna) op is. Tussentijds even de hoofdschakelaar uit zetten en de kom legen is geen probleem, maar ga daarna door tot het waterreservoir leeg is.
  • Zet de pompschakelaar en de hoofdschakelaar uit.
  • Vul het waterreservoir opnieuw, laat hem nog heel even doorlopen (pomp en hoofdschakelaar aan).
  • Zet de pompschakelaar uit zodra duidelijk flink wat water uit de portafilter komt. Nu weet je zeker dat de boiler geheel gevuld is en niet kan droogkoken (dat funest is!).
  • Laat de hoofdschakelaar aan staan.
  • Je kan nu je eerste espresso of cappuccino maken.

Water reservoir en het wateropvangbakje

Het waterreservoir is behoorlijk groot. In dit reservoir hangen twee slangetjes. Een voor het aanzuigen van het water en de ander om het water samen met de overdruk die ontstaat tijdens het verwarmen van de boiler weer terug te brengen in het waterreservoir.

Het reservoir is niet zo makkelijk er uit te halen mede omdat de slangetjes dan gaan "lekken", want daar zit nog water in en dat lekt er dan uit. Behalve tijdens het schoonmaken van de het waterreservoir (zie onderhoud) halen wij hem nooit er uit. We vullen het water bij met een klein waterkannetje van 0,2 Liter.

Het wateropvangbakje is een apart verhaal. Af en toe wijzigt Rancilio het ontwerp van de Silvia een heel klein beetje. Aan de buitenkant zie je haast geen verschil. De laatste wijziging, zo rond oktober 2010, die model versie 3 wordt genoemd, is herkenbaar omdat de portafilter (waar de gemalen koffie in gedaan wordt) er robuuster uitziet, waarbij aan de voorkant een Rancilio "kringeltje" zichtbaar is. Ook heel zichtbaar is het beweegbare stoompijpje met rubberen vatting in het midden.

Deze derde versie heeft een heel aantal verbeteringen maar één ding is minder geworden. Zodra je de pomp-knop uitzet, dus na het zetten van een espresso, zal de overdruk die heerst in de boiler, samen met het water, in het wateropvangbakje gespoten worden (als dat niet zou gebeuren zou het hete water in het rond gespoten worden op het moment dat je de portafilter loskoppelt). Maar helaas gaat een deel van het overdruk water niet in het opvangbakje maar er ook een beetje erachter. Hierdoor komt er ook water tussen het wateropvangbakje en de metalen onderkant van de Rancilio.

Gelukkig is de onderkant gemaakt van zeer degelijk metaal dat zeer goed in de lak zit. Maar op termijn, na beschadigingen van de lak, zou dit kunnen leiden tot roest. Maak dus regelmatig onder het wateropvangbakje de machine droog.

volgende pagina


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >rancilio silvia >review rancilio silvia

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen