Sfeerhaarden vergelijken

Wanders Square 60G gasgestookte sfeerhaard

Je wilt eigenlijk een houtgestookte open haard maar ie troep van as, het hout en roetaanslag zie je niet zitten. Dan zijn sfeerhaarden gestook op gas, gel, bio-ethanol of elektriciteit de oplossing. Ze hebben allemaal hun specifieke voor- en nadelen. Bij de een heb je nog wel een rookgaskanaal (schoorsteen) nodig, bij de ander niet. Daarnaast heeft iedere brandstof zijn specifieke voor- nadelen.

Wat zijn de belangrijkste fabrikanten?

Bell fire, Ruby fire, Wanders, DRU, EWT, Barbas, Faber, Helex, Nestor Martin, Thermocet.

Wat zijn de belangrijkste vragen?

  • Moet de sfeerhaard warmte geven of alleen maar "gezellig" zijn?
  • Heb ik wel of geen rookkanaal voor het afvoeren van afvalgassen?

Gel sfeerhaarden

Een gel sfeerhaard is een haard die voorzien is van één maar meestal drie "potjes" waarin een gel zit een soort gelei. In deze gel zit onder andere ethanol en andere stoffen opgeslagen. Voordeel: je hebt geen rookkanaal nodig. Maar goed ventileren is wel nodig. Nadelen: de potjes geven maar "plaatselijke" vuurhaarden. Een brede vlammenzee zoals je dit kent uit een open haard met hout is dus afwezig. De potjes/de gel is een vrij dure brandstof en hij walmt en stinkt een klein beetje. De vlammen zijn niet regelbaar. De afgestane warmte is aanzienlijk en vergelijkbaar aan een ventilatorkachel.

Bio ethanol sfeerhaarden

Sfeerhaarden gebaseerd op bio-ethanol zijn in zeer veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De ethanol zit meestal in een langwerpige brander die over een lengte van zo'n 30 cm een vlammenzee geeft. Benaderd een open haard vuur beter dan gel haarden. Voordelen t.o.v. gelhaarden zijn: goedkopere brandstof, vrijwel geurloos en niet noemenswaardige walm. De grootte van de vlammen is enigszins regelbaar d.m.v. een schuif. De verbranding van bio-ethanol vereist geen rookgaskanaal maar ventileren is wel noodzakelijk. De afgestane warmte is aanzienlijk en vergelijkbaar aan een ventilatorkachel. Nadeel is de penetrante geur als je de brander uit zet. in de brander zit altijd nog (een beetje) ethanol en die zal door de hitte van de brander gaan verdampen.

Gas sfeerhaarden

Een gas sfeerhaard is een gemakkelijke "niet naar om te kijken" brander. Tegenwoordig met een afstandsbediening aan/uit te zetten en ook de grootte van de vlammen is regelbaar. Een gaskachel vereist wel een rookgaskanaal (schoorsteen). Ook zal naar de haard een gasleiding aangelegd moeten worden. Dat brengt dus extra kosten met zich mee. Doordat de brander achter glas zit komt er vrijwel geen stof bij dus onderhoud is haast niet noodzakelijk, ook niet aan de schoorsteen. Het vlammenspel is vrijwel gelijk aan een open haard met hout. Heel mooi. Uiteraard geeft de gasgestookte sfeerhaard warmte. Doordat de vlammen instelbaar zijn is de warmteafgifte goede instelbaar.

Elektrische sfeerhaarden

Gemak dient de mens. Je steekt de steker in het stopcontact en je hebt "vlammetjes". Deze vlammetjes zijn niet echt, ze zijn geprojecteerde beelden. Deze beelden worden geprojecteerd op folie of en dat is nieuw, op een "mist" van waterdamp. Van alle sfeerhaarden is deze "het minst echt" en geeft geen warmte. Een rookkanaal en ventileren is echter niet nodig.

Waar op letten?

Bij het gebruik van gel, bio-ethanol, en gas sfeerhaarden komt er heel wat warmte vrij. Als je deze gebruikt naast een cv-ketel zal je merken dat de rest van het huis koud wordt. De thermostaat merkt dat de huiskamer lekker warm is geworden doordat je de sfeerhaard hebt aangezet. De rest van het huis blijft daardoor kouder. Dit is een fundamenteel probleem bij elke warmtebron die je naast de cv-ketel gebruikt, dus ook bij een open haard met hout. Een mogelijke oplossing is gebruik te maken van thermostaatkranen op iedere radiator en de cv-ketel te laten besturen op basis van een buiten temperatuurvoeler.

Ons advies

Wil je eigenlijk een open haard gestookt met hout, maar je hebt geen zin in gesleep met hout, as en je vindt de stank en roet aanslag in je kamer maar niets? Dan is de gassfeerhaard het beste alternatief. Als je geen rookkanaal hebt of wilt aanleggen is een bio-ethanol haard de beste tweede keus.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >sfeerhaarden kopen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen